Mada je mnoge u Čačku iznenadila podrška koju je Nova Srbija kao deo narodnjačke koalicije dala Tomislavu Nikoliću za predsednika Skupštine, sudeći na osnovu stavova iznetih na konferencijama za novinare lokalnih ogranaka LDP i DS, tako nešto se već odavno naslućivalo. Posle izlaska DS iz decenijske koalicije sa NS i odluke odborničke grupe SRS da do novih lokalnih izbora obezbeđuje kvorum na sednicama opštinskog parlamenta, po oceni Milana Kandića, dugogodišnjeg najbližeg saradnika Velimira Ilića u vreme dok se nalazio na čelu čačanske opštine, tako nešto se dalo naslutiti.

Mada je mnoge u Čačku iznenadila podrška koju je Nova Srbija kao deo narodnjačke koalicije dala Tomislavu Nikoliću za predsednika Skupštine, sudeći na osnovu stavova iznetih na konferencijama za novinare lokalnih ogranaka LDP i DS, tako nešto se već odavno naslućivalo. Posle izlaska DS iz decenijske koalicije sa NS i odluke odborničke grupe SRS da do novih lokalnih izbora obezbeđuje kvorum na sednicama opštinskog parlamenta, po oceni Milana Kandića, dugogodišnjeg najbližeg saradnika Velimira Ilića u vreme dok se nalazio na čelu čačanske opštine, tako nešto se dalo naslutiti. Istovremeno Kandić objašnjava da je politički kurs koji je zauzela NS presudno uticao na OO DS da donese odluku o prelasku u opoziciju.
– Sada je valjda svima u Čačku jasno zbog čega je DS pre nešto više od tri meseca napustila koaliciju i izašla iz vlasti. Na lokalu se već duže vreme osećao zadah jedne retrogradne politike protiv koje smo zajedno krenuli i mislili da smo je zauvek proterali iz opštine još 1996. godine, a koja više nije imala nikakvih dodirnih tačaka sa onim idejama koje od svog osnivanja zastupa DS. Posle ovoga što se dogodilo u Skupštini Srbije, mislim da je svima jasno o čemu se radi i da OO DS više nikome ne mora da objašnjava zbog čega je izašla iz vlasti na lokalnom nivou. Ono što sada svima treba da bude jasno je da će DS u Čačku biti stožer okupljanja jednog novog demokratskog bloka i svih demokratskih snaga kako bi se odbranilo sve ono što smo izvojevali 5. oktobra 2000. godine – najavljuje Milan Kandić, član OO DS i bivši predsednik opštinske vlade.
Predstavnici lokalnog odbora LDP u nekoliko navrata su javno upozoravali da su događanja na lokalnoj političkoj sceni samo refleksija onoga što se događa na nivou vrhova stranaka, naročito posle formiranja nove većine u opštinskoj skupštini uz pomoć odborničke grupe SRS. Dragan Bisenić smatra da je sada došlo pravo vreme da funkcioneri i članovi Nove Srbije u Čačku okače bedževe sa likom haškog pritvorenika dr Vojislava Šešelja i na taj način ozvaniče novu koaliciju.
– Oni isti koji su 5. oktobra 2000. godine poveli građane Čačka za Beograd kako bi se jednom za svagda srušio režim koji je Srbiju uveo u izolaciju i od nje napravio najusamljeniju i najomraženiju zemlju u Evropi, sada su nam jasno stavili do znanja da ih ne interesuje ni demokratska, ni evropska Srbija, već isključivo opstanak na vlasti po svaku cenu. Pozivam sve one koji su pre sedam godina predvođeni funkcionerima NS za Beograd da se zamisle gde su tada bili i ko ih je vodio. Da se zamisle da li posle ovog šamara koji su dobili od tih predvodnika, sada, sedam godina posle političkih promena treba svi da okače bedž sa likom Vojislava Šešelja, jer to je poruka koju su im direktno uputili njihovi tadašnji predvodnici i funkcioneri NS i DSS – stav je člana GO i OO LDP Dragana Bisenića.
Prema mišljenju Predraga Pantovića, menadžera OO LDP u Čačku, dogodilo se ono što se dalo naslutiti i na šta je LDP u više navrata upozoravao. On ističe da su oni koji su sebi tokom poslednjih sedam godina pripisivali nemerljive zasluge u petooktobarskim događanjima 2000. godine najzad skinuli maske i pokazali pravo lice, jasno stavljajući do znanja Čačanima da ih osim održanja na vlasti ništa drugo ne interesuje, i da su zarad tog cilja spremni na najrazličitije političke nedoslednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari