NA BRISEL



Avlija srpskog državnog vrha. Burjan pokošen,voćke orezane, taraba poduprta. Milorad Veljović zavrnuo rukave, dohvatio motku i rasteruje diverzante, sabotere i ostale teroriste što se motaju oko vladinog aviona. A avion kao nov. Srčanica zamenjena, i gurtne, kanate nove. Osveštan.


f jokic 16.03.

Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš – progutaj je odmah. (Zoran Đinđić)

Eto ti srpskog državnog vrha. Predsednik Srbije se podašišao, obrijao, oprao zube. Nos i uši štucovani. U ruci mu akten-tašna sa šifrom za ne daj bože. Prvi podpredsednik vlade, ministar odbrane, koordinator bezbednosnih službi i RRA, intimus Maksa Vebera i vazduhoplovac nosi naočare, a premijer nosi koferče. Izljubiše se oni sa svojima, prekrtstiše se. Irinej očita, Diković salutira. Prekrstiše se još jednom pa uđoše u letelicu. Za njima Veljović zamandali vrata…

U avionu milina: bubnjara naložena još jutros, astal zastrt čistim čaršafom, zavese oprane. Srpski državni vrh se prekrsti još jedared – triput bog pomaže – te sede da prezalogaji štogod. Predsednik Srbije se seti šifre, otvori akten-tašnu i izvadi pečeno pile, reš. Prvi podpredsednik vlade i ono resto briše naočare, gleda gde je bubac, premijer stegao koferče, ne pušta.

Avion se vinu u vazduh.

Srpski državni vrh se sazuva, na svima čiste čarape. Stjuardesa ubacuje u vatru još jedan bukov panjić. Predsednik Srbije bi da dremne ama nešto mu smeta.

Predsednik Srbije: (njojzi) Dete, zatvorider prozor, ubi nas, bre, promaja.

Prvi podpredsednik vlade i ono resto zagnjurio glavu u knjigu, a premijer isflekao crnu majicu, onu svečanu, s dubokim dekolteom, pa traži sodu bikarbonu.

Avion monotomo tandrče.

Prvi podpredsednik vlade i ono resto: (pilotu) Ej, majstore, tandrče ti mašina!

Nema odgovora.

Prvi podpredsednik vlade i ono resto: (jače) Tandrče ti mašinaaa!

Muk.

Predsednik Srbije: (mudro) Ne čuje… A i kako da čuje kad mu tandrče mašina…

Premijer: (za sebe) Pitam se: ima li uopšte pilota u avionu?

ZA BEOGRAD

Srpski državni vrh se vratio kući. Sa sve poklonom – baronica im darivala žabu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari