Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ je manifestacija nacionalnog značaja. Ova jedinstvena priredba tradicionalne kulure istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja najstariji sabor ove vrste u Srbiji.

Po ugledu na „Homoljske motive“ u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – „Vukova nagrada“ i „Turistički cvet Srbije“. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koji se na ovim prostorima vekovima čuvaju i neguju.

Ova manifestacija po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja iz proteklih vremena. Blizu 1000 učesnika, dođe u Ku čevo da pokaže pesmu, igru, svirku, običaje i nošnju, svoga kraja. I da se takmiči u pripremanju starih narodnih jela ili u izboru za najlepšu pastiricu Smotre. Temperamentne vlaške igre, kao i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, narodni instrumenti i ansambli – sve to zajedno utkano je u „Homoljske motive’’. Ove godine ‘’Homoljski motivi’’ će biti održani od 26 do 31. Avgusta . -Želeli smo da bogatstvom, odnosno raznovrsnošću programa Smotru učinimo atraktivnijom kako za građane naše opštine tako i za mnogobrojne turiste koje očekujemo. Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva, pozorišta i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima, rekla je direktorka Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ iz Kučeva, Jasmina Blagojević koja je ujedno i član organizacionog odbora ovogodišnje smotre.

– Od prvog sastanka organizacionog odbora Homoljskih motiva zauzet je stav da se okenemo sopstvenim snagama, odnosno talentima iz naše sredine, tako je napravljen i ovogodišnji prgram.Uprkos teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji potrudili smo se da i ovogodišnji program ne zaostaje svojim kvalitetom u odnosu na predhodne godine.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva“Homoljski motivi’’ počila je otvaranjem 12. Braničevske palete, izložbom slika umetnika iz Braničevskog okruga na kojoj je ove godine učešće uzelo 35 slikara sa područja svih opština Braničevskog okruga kao i iz Majdanpeka. Ovaj program, podsetiću održava se u znak sećanja na našeg kučevljanina i slikara Dragana Kecmana. U nedelju 25-og avgusta emisija Žikina Šarenica snimaće se ponovo u Kučevu. Ovo je prilika da se pored same smotre, koja traje gotovo pola veka, prikaže javnosti i jedna šira razglednica grada, njegovih turističkih, kulturnih i ekonomskih potencijala.

Program ovogodišnje Smotre izvornog narodnog stvaralaštva“Homoljski motivi’’ počinje otvaranjem izložbe slika Milana Glozića, poznatog mladog kučevačkog slikara, nastavlja se promocijom knjige Slavice Nedeljković“Srpska orhideja’’knjiga koja je bila zapažena na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu, a prvi dan završava se koncertom najstarijeg KUD-a u Srbiji“Abrašević’’ iz Beograda. Više od veka postojanja ovog KUD-a dokaza su između ostalog i kvaliteta programa koji izvode. Na otvaranju manifestacije oni će izvesti nove igre i pesme iz svoje bogate koreografije, dodala je Blagojević.

U utorak 27. avgusta nastavlja sesa promocijom zbornika koji je posvećen reci Pek a u koji su uključeni pesnici i književnici Srpske književnosti poput Stevana raičkovića, Pere Zubca i drugih. U večernjim satima sledi koncert vokalne grupe“Konsttantin’’ iz Niša.

Sreda 28. avgust je ptredviđena za već tradicionalne prateće prgrame. Treća likovna kolonija Ravništarka, koja i ove godine okuplja slikare iz našeg kraja. Zatim sledi izložba slika Dragana Kecmana u njegovom ateljeu. Pre koncerta sastava grupe“Hazari’’ koja izvode muziku baziranu na muzičkom nasleđu Balkana predvideli smo jedan kraći scenski prikaz iz srpske istorije posvećen Jeleni Anžujskoj, čuvenoj srpskoj kraljici. Ovo nije klasična predstava, več festivalski napravljen scenski prikaz koji svojom temom i srednkovekovnim kostimima čini ovaj program atraktivnim za gledaoce.

U četvrtak 29.avgusta, četvrtog dana manifestacije posetioci će moći da učestvuju u takmičenju i pripremanju gulaša. Sledi tradicionalna izložba slika kučevačkog slikara Petra Asnđelkovića koja će biti postavljena u njegovoj rodnoj kući u Kučevu. Drugi deo dana je posvećen mlađoj populaciji, rok koncert naših bendova i koncert Aleksandre i Nemanje, mladog i talentovanog muzičkog para iz Kučeva.Na ovom koncertu učestvovaće i drugi talenti, učesnici emisije“Ja imam talenat’’, Isidora Jovanović, Nikola Radović, Gorica Šutić, Alias Bend i Tijana Milentijević.

U petak, 30. ovog meseca, Dan u kome se tradicionalno održava festival trube“Miroslava Mileta Matušiča’’. Na ovogodišnjem 8.festivalu posvećenom našem poznatom trubaču i sugrađaninu učestvovaće 15 trubača iz Srbije koji će se boriti za pobednika festivala i osvajanju lalskavog priznanja“Zlatni homoljski trubač’’. U revijalnom delu pored takmičenja trubača građani će uživati u veličanstvenom vatrometu i učestvovati na tribini koja je posvećena identitetu vlaha na kojoj će učestvovati značajni stručnjaci i profesori sa katedre za etnologiju iz Beograda. – U subotu, 31.avgusta, je več decenijama ustaljena programska šema. Dan počinje velikim narodnim vašarom, a tu su i razni sadržaji: izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u spravljenju starih narodnih jela, bazar starih zanata, demonstracija starog načina ispiranja zlata na Peku. U popdnevnim satima nakon defilea ulicama grada sledi koncert izvornih grupa učešćem 25 Kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala i grupa iz cele Srbije. Za sam kraj i zatvaranje ovogodišnjim 46. Homoljskih motiva, Miodrag Miša Trailović, nova muzička zvezda iz Kučeva održaće samostalni koncert narodne i starogradske muzike. Nadam se da smo raznovrsnošću i bogatstvom programa uspeli da predstojeće motive učinimo pristupaćnim za svačiji ukus i dušu, rekla je na kraju naheg razgovara Jasmina Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari