Pregovori predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame i šefova oba doma Kongresa nisu urodili plodom, tako da je američka vlada još u fiskalnoj blokadi, što je već dovelo do delimičnog zatvaranja federalnih službi. Obama se u Beloj kući sastao s predsedavajućim Predstavničkog doma republikancem Džonom Benerom i liderom republikanaca u Senatu Mičem Mekonelom, kao i s njihovim kolegama iz Demokratske stranke.

Bener je napustio pregovore, žaleći se da demokrate „neće da pregovaraju“. „Sve što mi ovde tražimo jeste razgovor i fer odnos prema američkom narodu kada je reč o Obamacare-u (Obaminom zakonu o reformama zdravstva)“, izjavio je Bener. Obama je rekao da neće napraviti presedan tamo gde „ekstremističko krilo“ partije ucenjuje Vladu. On je uoči sastanka izjavio da je „spreman da pregovara o bilo čemu“ u vezi s budžetom, čim Kongres usvoji „zakon kojim se deblokira Vlada“. Mekonel je rekao da su pregovori bili jalovi. Šefica demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, koja je takođe prisustvovala sastanku, optužila je republikance da menjaju pravila i otežavaju postizanje dogovora o budžetu.

Vođa demokratske većine u Senatu Hari Rejd je naglasio da je njegova partija „u škripcu“ i da ni predsednik ni demokrate u Kongresu neće prihvatiti izmene zakona kao cenu za deblokadu Vlade. Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom zahtevali su ustupke od Obame i njegovih demokrata, odnosno da se odloži primena zakona o reformama zdravstva za godinu dana, u zamenu za finansiranje Vlade i podizanje dužničkog limita. Veći deo paketa tog zakona stupio je, međutim, na snagu u utorak.

Vlada SAD je obustavila rad pojedinih federalnih službi u utorak pošto Kongres nije uspeo da postigne dogovor o budžetu, zbog čega je više od 700.000 ljudi na prinudnom odmoru, dok su nacionalni parkovi, turističke znamenitosti, državne institucije zatvorene. Sjedinjenim Državama preti još jedna kriza koja može da nastupi 17. oktobra, kada će Vlada SAD ostati bez finansija ako se ne poveća „plafon“ za zaduživanje.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je da to što Amerikanci nisu uspeli da postignu dogovor o dužničkom limitu predstavlja veću pretnju za globalnu ekonomiju nego fiskalna blokada. Lagardova je kazala da je vlada SAD morala dugoročno da reguliše svoje finansije. Previše promena na kratak rok moglo bi da potkopa ekonomski oporavak, rekla je Kristin Lagard.

Benerova reputacija

Analitičari ocenjuju da bi Džon Bener mogao da okonča aktuelnu fiskalnu blokadu Vlade tako što će dozvoliti Predstavničkom domu da glasa za „čist“ predlog zakona o budžetu, kojim se ne menja zakon o zdravstvu, jer on može da se usvoji u koaliciji s demokratama i umerenim republikancima. Međutim, Bener bi na taj način, naglašavaju analitičari, ugrozio svoju reputaciju među najkonzervativnijim elementima svoje stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari