Nakon što je prvo izdanje rasprodato za samo tri meseca, drugo izdanje „Drinkmanovog zabavnika“ autora Zorana Filipovića iz Užica, koje je štampala beogradska „Akademika“, predstavljeno je preksinoć na platou ispred užičke Narodne biblioteke.

Tokom promocije, čiji je medijator bila novinarka Verica Tucović, a delove knjige su čitali glumci Bojana Zečević i Goran Šmakić, publika se sjajno zabavila i na tren zaboravila na sumornu svakodnevicu uz „nanovaču“ i užičku pršutu.

Urnebesno-duhoviti rečnik užičkih reči i izraza koji se, kako je navedeno u podnaslovu „koriste često, ali ne baš uvek od milja“, nastajao je godinama tako što je Filipović, nekadašnji autor duhovitih i satiričnih radijskih emisija, uz pomoć prijatelja, a kasnije koristeći Fejsbuk i komunicirajući sa Užičanima po svetu, prikupio mnoštvo arhaičnih izraza poput akelje, elebaka, irijaka, drtine, bamkaka, lucprda, kremanske kobre… Nastala je knjiga sa 400 odrednica i priča začinjenih urbanim likovima, mnoštvom fusnota i sjajnim ilustracijama Tijane Jeftić, užičke grafičarke. Nakon promocije u Beogradu i u užičkom If-klubu, potom skečeva na TV prva i džinglova na Radiju B92, knjiga je postala pravi hit i našla put do Užičana po celom svetu.

Književnik Svetislav Basara napisao je da je „Drinkmanov zabavnik“ u kompozicijskim smislu „neka vrsta užičkog Hazarskog rečnika, istovremeno i karakterologija, a u dubljem sloju i hronika grada Užica iz osamdesetih“, naslutivši da će se „kritičari (zasluženo) naći na popriličnoj muci – u koju fioku da strpaju Doktora Drinkmana? I kako da ga definišu“?

– Ta neuklopivost u fioke i definicije ujedno je i najveća vrednost ove knjige – poručuje Basara.

– Knjiga je veoma dobro prihvaćena, iako nije bila distribuisana u celoj Srbiji. Drugo izdanje je nepromenjeno i štampano je pre desetak dana i nadam se da će se užički humor ponovo proširiti Srbijom – kaže Filipović, a potom dodaje da „Drinkmanov zabavnik“ „nudi duh Užica koga više nema, ali da je dokaz da ljudi i van Užica razumeju užički humor.

– Nisam imao nameru da napravim nekakav lingvistički priručnik. Hteo sam da ispričam lepe priče i da ih upletem sa užičkim anegdotama, a da to ne štrči – navodi autor.

– Ako ja ne uzmognem da budem prvi Užičanin u svemiru, apelujem na onoga koji prvi odleti u svemir da ponese jedan „Drinkmanov zabavnik“, flašu klekovače i malo pršute da mu se nađe. To je pravi način da Užičane razumeju i vanzemaljci – rekao je na kraju veoma posećene promocije Zoran Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari