Eparhija timočka, koja ove godine slavi 180 godina postojanja, u nedelju je zvanično – rukopoloženjem i ustoličenjem vladike Ilariona u zaječarskom sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice – dobila novog eparhijskog arhijereja. Vladika Ilarion je timočki tron nasledio od svog duhovnog oca, novoustoličenog episkopa žičkog Justina.

U crkvenim krugovima priča se da je za prelazak vladike Justina u Žiču, između ostalog, bilo presudno to što je sticajem okolnosti rođen u Čačku, kao i poglavar SPC, i što se od njega očekuje da čačanskom spretnošću premosti „otvoreni prelom“ u Crkvi – sukob crkvenih vlasti i njegovog duhovnog oca, raščinjenog vladike Artemija. Takođe se spekuliše i da je uslov vladike Justina za odlazak na Žičku katedru bio da ga u Zaječaru nasledi njegovo duhovno čedo, dosadašnji iguman manastira Bukovo arhimandrit Ilarion, kog je prekjuče zajedno sa svojim duhovnim stricem mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem uveo u tron Timočke eparhije.

Patrijarh srpski Irinej očinski je ukazao novom vladici na dužnosti i očekivanja koja su pred njim na službi u gradu Nikole Pašića, hajduk Veljka Petrovića i Stevana Mokranjca. „Svestan svojih ljudskih nemoći da dostojno odgovorim uzvišenom činu, zvanju, položaju, odgovornosti i služenju u Crkvi Božijoj pred očima duše pojavljuju mi se reči date nam u Svetom Jevanđelju: ‘Nigde nije prorok bez časti do u postojbini svojoj i među rodbinom i u domu svome’, posebno zbog činjenice što me volja Božija postavlja da budem upravo na episkopskoj katedri u gradu u kome sam se rodio, odrastao, učio i stasavao, ali koji sam i napustio krenuvši za Hristom putem pokajanja, koji me je odveo preko Crne Reke i drugih manastira svetog i mnogostradalnog Kosova i Metohije upravo u manastir Bukovo, u moju monašku kolevku“, predstavio se u pristupnoj besedi novi vladika timočki Ilarion.

Rođen je 1974. u Zaječaru, gde je završio osnovnu školu i srednju elektrotehničku. Monaški put započeo je u Crnoj Reci, kao i njegov prethodnik vladika Justin. Zamonašen je u Bukovu, a kao potonji iguman ovog manastira od 2009. bio je i na dužnosti arhijerejskog zamenika u Eparhiji timočkoj. Sveti arhijerejski sabor SPC za vladiku timočkog izabrao ga je na ovogodišnjem majskom zasedanju. Monah crnorečkog kova, sklon tihoj diplomatiji, vladika Ilarion poznat je u crkvenim krugovima i po umetničkim sklonostima – bavi se duborezom, ikonopisom i fotografijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari