U kostolačkoj Crkvi Sv. Maksima Ispovednika po šesti put od 22. do 24. maja, u danima Svete braće Kirila i Metodija, održana je kulturna manifestacija „ Književno duhovni susreti Kostolačka žiška“ uz učešće brojnih umetnika- pesnika, muzičara, slikara…


Programom „ Poete deci i deca poete“ manifestaciju su započeli najmlađi u kome su učestvovala deca iz Dečijeg vrtića „ Majski cvet“, učenici Niže muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kostolca kao i pesnici Ana Dudaš, Kaća Vučelić, Radmila Zorić i Dragan Žuržević. Nakon toga usledila su „ Poetska traganja“ pesnika okupljenih oko Književne omladine Srbije, časopisa „ Razvitak“ iz Požarevca i „ Majdan“ iz Kostolca. Književnu omladnu Srbije predstavili su Nenad Maksimović, Tanja Vučićević i Stefan Lalić iz Beograda, Zlatica Janković iz Biskuplja, Boban Adamović iz Požarevca, kao i Verica Sekirarski, glavni i odgovorni urednik ove izdavačke kuće, koja čini izuzetne napore na negovanju književnih talenata. Časopis „Razvitak“ predstavili su Olivera Trudić i Dimitrije Dakić. Njima se pridružila Dijana Vlainić Dragin iz Stare Pazove. Ispred časopisa „Majdan“ nastupili su Zlatan Pejkić, Vesna Mišić, Biljana Janković, Biljana Jovanović i Slavica Stanojlović. U programu su učestvovali i mladi muzički talenti Ivana Grujić i Toma Topo. Drugog dana otvorena je izložba ikona u kamenu Mirjane Kaurin, slikarke i ikonopisca iz Kruševca, a promovisana je i knjiga Raše Perića Jauk vaseljene. Stihove je kazivala Verica Milošević, glumica, a o knjizi nadahnuto je govorio književnik Ljubiša Đidić. Promociju je upotpunio Mihailo Stojić pojanjem duhovne poezije.

Završne večeri nastavljeno je duhovno traganje za lepotom reči i duhovnosti spajanjem poetike reči, muzike i slike. I pored lošeg vremena postavljene su izložbe slikara Udruženja „Spektar“ i Vladete Deletića. Besedu „O nacionalnom identitetu u književnosti“ kazivao je književnik, prof.dr Tiodor Rosić. Uz nastup Tome Topa, Marine Stević i hora „Dunavska lira“ u programu pod nazivom „Azbukovanje duha“ nastupili su pesnici Slobodan Rakitić iz Beograda, Ljubiša Đidić iz Kruševca, Milan Milović i Slavica Jovanović iz Požarevca, Živko Avramović iz Bora, Ružica Petrović iz Niša., Raša Perić iz Petrovca, Ana Dudaš iz Malog Crnića, Zlatija Radovanović iz Batuše, Ana Antileta Živković iz Toponice. Kostolčane su predstavili Lidija Malović Koči, Zoran Stojićević Rikardo, Vojkan Ivković i Veroslava Malešević. Pročitana je i pesma „Himna Bogu“ sveštenika i pesnika Zvonimira Hadži Jovića iz Melburna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari