Radisa Zivkovic uzgaja duleke dostojne Ginisove knjike rekorda. Na površini od pet ari na imanju Živkovića (82) iz Klenja kod Golupca ove jeseni rodilo je oko dvadesetak duleka sa prosečnom težinom od dvadesetak kilograma po komadu.

Među njima ubrao je i jednu od najtežih, tešku 30 kilograma. Od pojednih vrsta njegova porodica priprema i lekovite čajeve, kompote i slatko, a prodaje i semenke za jestivo ulje. Seme ovih duleka koji on zove ludaje i koje imaju oblik tikvica. Radiša je dobio od meštanina Mileta Stevića koji se nalazi na privremenom radu u Beču u Austriji.

– Do sada nisam imao prilike da gajim ovakvu vrstu ludaja, ali su dosta ukusne i mogu se koristiti za ishranu stoke. Najslađe su bele bundeve pečene u rerni, veli Radiša. Imaju u sebi veliku količinu vitamina A i veoma su zdrave…Pita od bundeve pravi je melem. Moji stari su mi pričali a ja sam zapamtio da je seme duleka veoma hranljivo i da je lekovito i koristi se za proizvodnju leka za lečenje prostate..

Uljana tikva je plemenita varijanta stočne tikve. Na osnovu izgleda semena razlikuju se uljana tikva – golica koja je bez semenjače i uljana tikva sa ljuskom čije su semenke pokrivene čvrstom, belom ljuskom.duleci u obliku krastavca. -Najvažniji sastojci semena uljane tikve su ulje, belančevine i vitamini, pre svega vitamin E. Najviše se gaji radi semena koje sadrži i do 50 odsto veoma kvalitetnog ulja. Ulje iz semena se dobija bez hemikalija, presovanjem. Zbog niske tačke ključanja tikvino ulje nije pogodno za prženje već nalazi primenu kao salatno ulje a zbog lekovitosti primenjuje se i u farmaciji. Lekovitost ulja ispoljava se u ublažavanju tegoba kod oboljenja prostate. Vrlo je korisno i meso ploda koje je kvalitetna, kabasta stočna hrana. Najviše sadrži minerale, vitamine i žuti pigment karotin,pa zato pojedem oko stotinu grama svežeg semena ili pečenog u rerni, stručno objašnjava osamdesetdvogodišnji Radiša Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari