Da li je Ratko Mladić zločinac i da li bi Srbija trebalo da bude „sigurna kuća“ za čuvanje Mladića, pitanja su o kojim su juče tokom rasprave o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine polemisali, pre svega, poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije.

Da li je Ratko Mladić zločinac i da li bi Srbija trebalo da bude „sigurna kuća“ za čuvanje Mladića, pitanja su o kojim su juče tokom rasprave o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine polemisali, pre svega, poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije. Reč je o Predlogu kojim bi se ukoliko ga poslanici usvoje, nadležnosti tužioca za ratne zločine proširila i na pomaganje optuženima.
Nakon što je poslanik SRS Aleksandar Vučić poručio sa govornice da su sve optužbe protiv Mladića „proizvod manipulacije, laži i pokušaj njegove satanizacije“, pokazujući plakat na kojem piše „Sigurna kuća za Ratka Mladića“, poslanik LDP Čedomir Jovanović tražio je od predsednika parlamenta da reaguje i sankcioniše takvo ponašanje jer, kako je naveo, Skupština ne može biti sigurna kuća za optužene za ratne zločine, ukazujući na kršenje poslovnika jer je Vučić svojim postupkom uvredio parlament.

Moguć dogovor o raspisivanju izbora

Beograd – Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je juče da je važno da do kraja godine u Srbiji budu održani predsednički, lokalni i pokrajinski izbori kako bi građani još jednom doneli odluku kojim pravcem žele da ide Srbija. Šef poslaničke grupe G17 Plus Suzana Grubješić izjavila je juče da će vladajuća koalicija verovatno uspeti da se dogovori da predsednički, pokrajinski i lokalni izbori budu raspisani do kraja godine. „Pregovori još traju, a tačka o kojoj će verovatno biti postignut dogovor je da se izbori raspišu do kraja ove godine, a održe sledeće godine“, rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije. Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami rekao je da će izbori biti raspisani kada se koalicija dogovori o tome. Komentarišući izjavu visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane da će izbori u Srbiji biti verovatno do kraja godine, Šami je rekao da Solana ne raspisuje izbore.

– Ponosan sam na to što sam uradio i spreman sam da snosim posledice. Prostorije SRS u parlamentu jesu „sigurna kuća“ za Mladića, čoveka koga gone samo zato što je štitio svoju zemlju – zaključio je Vučić.

Srbija neće izručiti Radića

Beograd – Dušan Petrović izjavio je juče da Srbija neće Hrvatskoj izručiti Miroslava Radića, koji je u Haškom sudu oslobođen na suđenju za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara, ukoliko takav zahtev stigne iz Zagreba. „Niko ko je državljanin Srbije ne može biti izručen nekoj drugoj stranoj zemlji, a za nas je merodavna odluka Haškog tribunala“, rekao je Petrović povodom najave Hrvatske da će u toj zemlji biti organizovano novo suđenje Radiću. On je ocenio su takve najave posledica činjenice da je u Hrvatskoj trenutno u toku predizborna kampanja.

Iako je izrazio „duboko neslaganje“ sa, kako je rekao, tom političkom manifestacijom, predsednik parlamenta Oliver Dulić naglasio je da Skupština nikada neće biti „sigurna kuća“ za nekoga ko je optužen za ratne zločine ali i da ne može da spreči da bilo koji poslanik za govornicom iznese svoj stav. Dulić je novinarima kasnije rekao da je Mladić odgovoran za smrt osam hiljada ljudi i da trebalo da bude uhapšen i priveden pravdi, a da bi sud trebalo da utvrdi da li je odgovoran ili ne. Dulić je rekao da mu Poslovnik ne dopušta da adekvatno kazni poslanike i da postoje samo tri „smešne“ kazne.
Vladan Batić, poslanik LDP, najavio je da će tražiti osnivanje anketnog odbora istine o pogibiji dvojice gardista u Topčideru.
– Postoji samo jedno mesto na kojem može da se utvrdi istina, a to je sud. U ovoj debati je otvoren veliki broj pojedinačnih pitanja koja nisu dobila odgovor to je pokazatelj da je Srbiji potrebno efikasnije pravosuđe i to mora da nam bude cilj. Jer, kada ovakve stvari ne dobiju odgovor na sudu onda su one predmet polemike u javnosti, povod da se prave anketni odbori. Nužno je da parlament izglasa ovaj predlog zakona da bismo omogućili našem pravosuđu da u ovim postupcima bude efikasnije nego što jeste. Interes države Srbije je da preuzme što više predmeta koji se vode u Hagu. Ali, da li je moguće da to preuzmemo ako nemamo mehanizme za to. Nije moguće – rekao je braneći Predlog Dušan Petrović, ministar pravde.
Ukoliko poslanici usvoje ovaj Predlog, po naređenju tužioca za ratne zločine moći će da se vrši video nadzor i snimanje telefonskih razovora ili bilo kakve komunikacije lica koja su osumnjičena da su pomagali učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Poslanici SRS i Socijalističke partije Srbije najavili su da neće glasati za predložene izmene.
U popodnevnom delu sednice poslanici su započeli raspravu o paketu pet ekoloških propisa. Reč o potvrđivanju pet međunarodnih konvencija, između ostalog, o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, očuvanju migratornih vrsta divljih životinja i održivom razvoju Karpata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari