Najveći orao Evrope – belorepan – predstavlja simbol podunavskih šuma, što je bio i razlog da se sredinom januara, u organizaciji Nacionalnog parka „Donauauen“ iz Austrije, obavi podunavsko brojanje ove velike grabljivice.

Ceo događaj su koordinisali austrijski stručnjaci, koji su uz pomoć kolega na terenu od Crne šume do Crnog mora izašli na Dunav i registrovali ukupno 750 belorepana. Prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na delu Dunava u Srbiji izbrojana su, do danas, 123 belorepana, a najveća koncentracija zabeležena je u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ i delu Dunava koji se naslanja na njega.

– To područje, zajedno sa ribnjacima koji se nalaze istočno od njega, najvažnije je za belorepana kod nas. U njemu se gnezdi daleko veći deo naše populacije u odnosu na ostala područja gnežđenja u Srbiji. Moto zajedničkog brojanja je i zajedničko ukazivanje na probleme sa kojima je ova vrsta suočena, a to su ishrana i stanište. U Vojvodini, gde živi većina naših parova i mladih ptica, postoji problem uznemiravanja i uništavanje staništa na kojima se gnezdi belorepan, jer su šume u sistemu intenzivnog gazdovanja sa ciljem brze proizvodnje i prodaje trupaca – upozorava ornitolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Prema njegovim rečima, orao belorepan sve više se gnezdi u plantažama brzorastućih topola. Takva situacija stručnjake zabrinjava, jer planovi seča u nekim situacijama nisu prilagođeni potrebi zaštite ove vrste. Zbog toga je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode odredio zone zaštite oko svakog aktivnog gnezda, u kojima su radovi koji uznemiruju ptice. Sem toga, upravljači zaštićenih područja pomažu izgradnjom hranilišta na kojima se tokom zime ostavlja klanični otpad, koji je dobra hrana za belorepana. Brojanje orla belorepana, čija je brojnost kod nas u porastu, pomoglo je JP „Vojvodinašume“, upravljač najznačajnijih zaštićenih područja u kojima ova ptica živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari