U Golupcu je prvog dana ove sedmice održana prezentacija Dunavske strategije Evropske unije „Šansa za Srbiju i njene partnere“, usvojene početkom ovog meseca. Ovom značajnom skupu u Golupcu prisustvovali su potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić,sef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i predstavnica generalnog direktora za regionalnu politiku Evropske komisije Natali Veršelde.


Potpresednik Vlade Božidar Đelić sa saradnicima, u pratnji svojih domaćina na čelu sa Zoranom Pajkićem posetili su prvo staru Golubačku tvrđavu, čija se revitalizacija očekuje krajem naredne godine a vrednost je oko 6,5 miliona evra. Visoke goste o nastanku ovog bisera među sedam tvrđava na Dunavu upoznala je predsednica Saveta za turizam opštine Golubac, prof. dr Iskra Maksimović.

Govopreći o novoj strategiji „Šansa za Srbiju i njene partnere“ Božidar Đelić,potpresednik Vlade za evropske integracije je rekao da ovaj projekat daje održivi okvir za politiku integracije i razvoja Dunavskog regiona. Ona predstavlja prioritetne aktivnosti za formiranje jednog regiona EU za 21 vek i koja će obezbebditi da njeni ciljevi budu široko poznati u svetu. Skup u Golupcu je ujedeno i prilika da se na jednom mestu okupe sve zainteresovane strane kako bi im se prezentovao tkest strategije koja će uticati na dalji ekonomski razvoj naše zemlje i njen put ka Evropskoj uniji.

Cilj nam je da koristeći kapacitete dunavskih tvrđava razvijemo modele korišćenja i upravljanja kulturnim nasleđem koji može biti preslikan i na druge spomenike kulture. Ovo je pilot-faza koja treba da ojača kapacitete i umrežavanje lokalnih samouprava. To će biti važan projekat koji će podstaći drugačiji model razmišljanja o kulturi i kulturnom nasleđu koje je važan faktor i motor ekonomskog razvoja – naveo je Đelić i najavio značajnu finansijsku podršku projektu „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ već od naredne godine.

– Stvari će se ovog puta pokrenuti sa mrtve tačke jer je postignuto jedinstvo unutar Vlade Srbije i sa lokalnim samoupravama, AP Vojvodinom. Srbija je veoma jasno stavila Dunav među svoje prioritete. Odlučili smo da 2o miliona evra iz pretpristupnih fondova EU sledeće godine koristimo za projekte koji se tiču Dunava. Petog decembra ove godine bili smo domaćini skupa o finansiranju Dunavske strategije i potrudili smo se da naši ključni projekti, a ovo je jedan od najvažnijih u domenu kulture, dobiju pravo finansiranje u narednih pet-šest godina. Već sledeće godine pokrenućemo one projekte za koje postoji mogućnost finansiranja, a ostala sredstva iskoristićemo za izradu konkretnih projekata – rekao je Đelić.

Strategija Evropske unije za razvoj Dunavskog regiona može doprineti ostvarenju ciljeva Evropske unije, jačajući osnovnu politiku evropske inicijative, a naročito u kontekstu Evropske strategije do 2020. godine – rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i dodao da je Srbija kao podunavska zemlja aktivno učestvovala u pripremi ovog mikroregionalnog dokumenta.

– U regionu postoji potreba za povezivanjem ljudi, njihovih ideja i potreba. Strategija teži da se na najbolji način iskoristi ono što je dostupno, usklađivanjem napora, posebno političkih, kao i napora za finansiranjem – naglasio je Dežer.

Pored samih gvozdenih vrata Dunava pokrenuti projekti od kojih je najvažniji revitalizacija golubačke tvrđave, steno biciklistističke staze i drugih, preko kojih su potencijali i mogućnosti ekonomskog razvoja ovog kraja biti prezentovani na najbolji način i imati uticaja na bolji život svih građana opštine Golubac. Jer, saradnja između opština i regiona duž Dunava biće sve neophodniji u budućnosti za razvoj zajedničkog evropskog identiteta u ovom delu Podunavlja.

O Dunavskoj strategiji kao šansi za Srbiju i njene partnere govorila je Natali Veršelde, predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu politiku u Evropskoj komisiji. Ona je istakla da ovaj projekat predstavlja finansijsku i organizacionu podršku zemalja kroz koju prolazi Dunav kao i revitalizaciju Sedam tvrđava, među kojima je i Golubačka. Sve ove tvrđave su svrstane u jedinstvenu tematsku celinu i omogućiće njihov ekonomski i socijalni potencijal koji če biti stavljen u funkciju razvoja lokalnih sredina u kojima se te tvrđave nalaze.

Predstavljanju Dunavske strategije „Šansa za Srbiju i njene partnere“ u Golupcu, prisustvovali su predstavnici ambasada Austrije, Nemačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Portugala i Belgije, Ministarstava za lokalnu samoupravu, Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Srbije, nevladinih organizacija, međunarodnih udruženja, zainteresovanih investitora i celnici opština Bača, Kovina, Stare Pazove, Bačke Palanke, Negotina, Velikog Gradišta, Majdanpeka, Kladova, Apatina i Beograda, kao i načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović.

Velika šansa

– Mi u opštini Golubac smo zadovoljni što smo domaćini prezentaciji Dunavske strategije. Kao mala i jedna od najnerazvijenih opština u Srbiji vidimo veliku šansu u projekti koji ćemo raditi u okviru Dunavske strategije, a kao što je pomenuo potpresednik Vlade Božidar Đelič za naš je Revitalizacija golubačke tvrđave suštinski projekat i kada ova investicija bude završena imaćemo preko 50 zaposlenih i godišnji prihod oko 2,5 miliona evra. Nadamo se da ćemo tada izaći iz kruga nerazvijenih, a u planu imamo pored ovog još nekoliko razvojnih projekata čija se realizacija očekuje narednih godina – rekao je predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić.

Moći će i teretnjaci

– Uz tunel koji će se izgraditi i koji će omogućiti da teretnjaci ne prolaze kroz ovu tvrđavu u Golupcu koja je stara oko 700 godina, imaćemo anfiteatar,razne turističke atrakcije,mogućnost da se napravi jedna žičara koja će biti značajna Balkanska atrakcija,želimo da omogućimo Golupcu ali i Velikom Gradištu i celoj Srbiji da postanu magnet za domaće i strane turiste. Dugujemo veliku zahvalnost EU, a ova makroregionalna strategija za Dunav je velika šansa za našu zemlju. U ovu prvu tranšu sredstava od 18,5 miliona evra, od kojih je 6,5 miliona evra za Revitalizaciju golubačke tvrđave, kao i 4,6 miliona evra za lokalnu infratsrukturu u Velikom Gradištu. Tako da potez od Smedereva do Golupca će biti privilegovan u godinam koje dolaze za ekonomski razvoj i razvoj turizma, jer ovaj kraj to i zaslužuje – rekao je potpresednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari