Sva četiri bloka kostolačkih termoelektrana ukupne snage hiljadu megavata rade punim kapacitetima i dnevno elektroenergetskom sistemu isporučuju više od 20 miliona kilovat-sati električne energije. Na deponijama ima oko 450.000 tona uglja, što je uz redovnu proizvodnju na površinskom kopu Drmno koji je početkom novembra ispunio godišnji plan, dovoljno za stabilan rad blokova.

Nepovoljna hidrološka situacija i nizak vodostaj u ovom trenutku ne ugrožavaju rad blokova koji su 11. novembra ispunili godišnji plan od 5,2 milijarde kilovat-sati električne energije. Može li nepovoljna hidrološka situacija, koja u ovom trenutku ne ugrožava rad blokova, da dovede u pitanje ostvarenje rekorda, o tome za Braničevo Danas govori Zlatko Zakošek, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije.

-Prema mojim saznanjima trenutni nivo Dunava je metar ispod nekog nominalnog nivoa, i za sada to nema nekog bitnog uticaja na rad naših blokova na lokaciji A i lokaciji B. Nivo vode u toj zajedničkoj komori iz koje pumpe crpe vodu je u predvidjenim, tolerantnim granicama tako da za sad nije problematično, pratimo kako će sve to da se odvija. Nezahvalno je prognozirati hoće li kiša da pada ili ne, ali neke su prognoze za nastupajući, dalji period, do januara ili februara, da neće biti nekih velikih obilnih padavina. Ako se to dogodi, onda će nivo Dunava da pada, ali otom potom. Neka pogodnost u ovoj situaciji jeste što je temperatura dunavske vode niska, oko 5- 6 stepeni pa je za hlađenje u kondenzatoru zbog tako niske temperature dovoljna i manja količina rečne vode od recimo uslova za vreme leta kada je temperatura velika. To je svakako neka pogodnost, ali ako nivo Dunava nastavi da pada biće problema, kaže Zakošek.

-Mi već preduzimamo određene preventivne mere, prva je svakodnevno praćenje nivoa ispred crpne stanice u zajedničkoj komori, vodimo računa o zaprljanosti sita između jezera i zajedničke komore, znači postoji sito, postoje dva stepena prečišćavanja vode. To je grubo sito, gruba rešetka i fino rotaciono sito, takođe vodimo računa da to bude u zadovoljavajućem tehničkom stanju ako bude došlo do nagomilavanja neke prljavštine, trave i slično, tako da priliv vode bude lakši i da ta razlika u nivou vode između jezera ispred crpne stanice i zajedničke komore bude minimalna, odnosno u predviđenim projktnim vrednostima. To je nešto što mi možemo da odradimo ako nivo vode bude nastavio da pada, ali nezahvalno je da pričamo i prognoziramo unapred.

Kostolačke elektrane su na pragu godišnjeg rekorda u proizvodnji električne energije od kada se ona proizvodi u Kostolcu, može li ova nepovoljna hidrološka situacija da ugrozi ovaj istorijski rekord?

-Trenutno proizvodnja električne energije na pragu za sva četiri kostolačka bloka sa današnjim danom iznosi negde oko 5, 600 gigavat časova, zbog čega se mi nadamo da probijemo tu psihološku granicu od 6 000 GWh. Ukoliko u nastupajućem periodu ne bude bilo nekih bitnijih problema na našim blokovima, za realno je očekivati da za nekih dvadesetak dana dođemo do te takozvane psihološke granice od 6 000 gigavat časova. Dnevna proizvodnja sva četiri bloka je negde oko 21 milion kilovat sati, i ako pomnožimo ovu cifru sa dvadeset dana, u tom slučaju u pomenutom roku ostvarićemo rekordnu proizvodnju, a do kraja godine i 6 100 GWh.

-Trenutno stanje na svim našim blokovima je zadovoljavajuće, jedino imamo potencijalni problem koji eventualno može da uzrokuje zaustavljanje bloka B1 u Drmnu. Na njemu imamo inicijalno oštećenje cevnog sistema koje je prisutno poslednjih dvadesetak dana i za sada nema neku propagaciju, ali to niko ne može sa nekom sigurnošću da prognozira kada će da propagira, za sada sve to funkcioniše, svi blokovi su na mreži, ovogodišnji remonti su odrađeni tako da treba očekivati da u nastupajućem zimskom periodu naši blokovi dobro rade. Pored toga, odradili smo i neophodne pripreme za rad blokova u zimskom periodu, snabdevanje ugljem zadovoljavajuće toplotne vrednosti je redovno, deponije uglja su pune na obema lokacijama. Imamo dovoljno zaliha tečnog goriva, nafte i mazuta, imamo dovoljne količine hemikalija tako da treba očekivati da u nastupajućem zimskom periodu nema nekih većih problema za rad naših blokova, kaže direktor Zakošek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari