Nivo Dunava u Mađarskoj nastavio je da raste u noći između četvrtka i petka, premašivši dosadašnje rekorde, a očekuje se da će vrh poplavnog talasa u ponedeljak stići u Budimpeštu.


U Rajki na granici sa Austrijom, nivo Dunava juče je bio 6,46 metara što je više od prethodnog rekordnog nivoa od 6,42 metra iz 2002, a kod Đura, 100 kilometara zapadno od prestonice, dostigao je 8,86 metara. Za sada je 500 ljudi evakuisano, ali bi, po najpesimističnijem scenariju, taj broj mogao da dostigne više desetina hiljada.

Bratislavom je tokom prethodne noći prošao poplavni talas na Dunavu bez većih nepredviđenih šteta pošto je novi sistem nasipa i mobilnih barijera uspeo da zadrži reku uprkos najvišem vodostaju u istoriji od 10,31 metara.

Od utorka kada je u Bratislavi proglašeno vanredno stanje vatrogasci, vojnici i dobrovoljci uspeli su da postave mobilne metalne barijere i da spreče poplave centra slovačke prestonice i kada bi vodostaj dostigao 10,45 metara. Građani u centru dobili su više od 1.000 vreća i 17,5 tona peska da spreče podzemne vode.

U Češkoj se posle pet dana velikih poplava na Vltavi, Labi i njihovim pritokama poginulo ukupno deset ljudi. Najnovije žrtve su dvojica maldića koji su se udavlili u Vltavi.

Pomaže i vojska

Berlin /// Vodostaj reka u južnoj Nemačkoj uglavnom se stabilizovao posle obilnih poplava koje su mnoga mesta ostavila pod vodom. Vojska je juče saopštila da 11.300 vojnika pomaže da se izgrade barijere i nadleće poplavljene oblasti u sedam pokrajina. U poplavama u Nemačkoj stradalo je šest lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari