– Predstavnici Nacionalnog parka Đerdap i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Srbije su posredstvom nemačke fondacije za tehničku pomoć i saradnju GTZ obišli parkove prirode pokrajine Baden – Virtemberg, a osim upoznavanja sa radom onih koji upravljaju zaštićenim područjima u ovom delu Nemačke cilj ove posete bilo je i razmatranje moguće saradnje. Razgovori na ovu temu vođeni su u Ministarstvu životne sredine pokrajine Baden – Virtemberg, u kabinetu gradonačelnika Donau Ešingena, parkovima prirode Južni Švarcvald i Gornje Podunavlje i Dunavbirou.

– Zaštita prirode u Nemačkoj je na sasvim drugačijem nivou, bolje se sprovode zakoni, bolja je saradnja s lokalnim stanovništvom i fondovi Evropske unije su im dostupniji – utisak je pomoćnika direktora sektora za zaštitu i razvoj JP Nacionalni park Đerdap Donji Milanovac Aleksandra Srbulovića posle boravka u pokrajini Baden – Virtemberg.

Istovremeno, ističe Srbulović, pokazano je veliko interesovanje za saradnju u vidu pomoći za pripremu aplikacije kod različitih fondova. Zbog velike sličnosti sa Nacionalnim parkom Đerdap, direkcija parka prirode Gornje Podunavlje zainteresovana je za uspostavljanje saradnje i razmenu iskustava ovog i našeg parka – ističe Srbulović.

Nacionalni park Đerdap će, inače, iduće godine biti počasni gost na Dunavskoj konferenciji u Ulmu te će priliku da se predstavi gostima iz čitavog Podunavlja iskoristiti na najbolji mogući način, ističu u JP Nacionalni park Đerdap Donji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari