U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba „Dunav – umetnik, putnik, svedok“ na kojoj će biti prikazana utvrđenja u Srbiji na priobalju Dunava, među kojima i Golubačka tvrđava čija je detaljna rekonstrukcija u toku zahvaljujuću sredstvima međunarodne zajednice.


Na izložbi u Parizu biće predstavljeno sedam tvrđava čije materijalno stanje arhitekture, postupci revitalizacije i dostupnost mogu biti zanimljivi različitim ciljnim grupama i potencijalnim posetiocima Srbije. Biće prikazani osnovni podaci i opšta slika o pet spomenika kulture – tvrđava na Dunavu: Bač, Petrovaradin, Smederevo, Ram i Kladovo (Fetislam), kao i detaljniji prikaz dvaju spomenika kulture – Beogradske i Golubačke tvrđave, u kojima je postupak revitalizacije obavljen u većem obimu, navode iz JP „Beogradska tvrđava“.

U svom prezentacionom konceptu Tvrđava Golubački grad opredelila se za dve autorske izložbe, posvećene umetničkom doživljaju istoimene tvrđave. Prvi segment čini izložba akademskog slikara Slavice Ilić, a drugi segment izložbe nosi naziv „Legenda, istorija, sadašnjost i budućnost Golubačke tvrđave“ i obuhvata 29 fotografija autora Dragana Miletića.

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” ispričalo je priču o Dunavu kroz tri segmenta: „Dunav – umetnik“, kroz gravire, mape i umetnička dela daje sliku Beogradske tvrđave, kao „večite inspiracije“; „Dunav – putnik“ kazuje priče putopisaca koji su prošli ovim prostorima, sa posebnim osvrtom na Francuza Đedona Ogista Lansloa, koji je predstavio podunavske gradove Srbije 19. veka; „Dunav – svedok“ vekovima posvedočava postojanje, trajanje, razaranje, preobražaj i ponovno nicanje sedam dominantnih tvrđava na svojim obalama u Srbiji.

Izložbu realizuju JP „Beogradska tvrđava“ i Tvrđava Golubački grad uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije i Opštine Golubac. Izložba će biti otvorena do 25. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari