Kusjačka plaža bila je cilj na koji su pristali učesnici ovogodišnje Đerdapske regate, koji su Dunavom prešli put od ribarske varošice Tekije do Kusjaka. Možda nije bila brojna kao Drinska regata, na 11. đerdapskoj regati učestvovalo je oko 150 zaljubljenika u nautiku i Dunav, ali zato nije bila ništa manje zabavna i zanimljiva, budući da tokom tri dana trajanja ovaj veseli karavan prelazi put dug 92 kilometra, podeljen u tri etape.

Kreće se sa tekijanske plaže, regataši prolaze kroz srpsku prevodnicu HE „Đerdap 1“, predah je u hotelu „Đerdap“ u Kladovu, a prva etapa dužine 26 kilometara završava se u rekreativnom centru Karaula u Maloj Vrbici gde će učesnici regate provesti prvu noć. Najduža etapa prelazi se drugog dana regate, u subotu, i duga je 46 kilometara koliko deli Malu Vrbicu i Brzu Palanku, dok trećeg, poslednjeg dana, učesnici regate prelaze 20 kilometara razdaljine od Brze Palanke do Kusjaka. Na kusjačkoj plaži učesnike regate hlebom i solju i osveženjem, dočekali su predstavnici Turističke organizacije opštine Negotin koja je suorganizator ove atraktivne manifestacije.

Prvi čovek Turističke organizacije Negotin, Dušan Petrović je pozdravljajući regataše istakao da je promocija prirodnih vrednosti i turističkih potencijala Dunava jedan od prioriteta turističke ponude ovog kraja.

– Đerdapska regata i ove je godine okupila učesnike iz cele Srbije koji su otkrivali čari moćne reke i najatraktivnije klisure u Evropi – rekao je predsednik Kajakaškog kluba Tekija Vukašin Radić, podsećajući da Đerdapska regata nema takmičarski, već rekreativni karakter i da je njen cilj druženje, promocija Dunava i zdravog života punog sporta i rekreacije.

Turistička organizacija Negotin organizovala je na kusjačkoj plaži za učesnike regate i ostale posetioce muzički program, promotivnu vožnju čamcem za sve zainteresovane i turnir u odbojci.

Pokrovitelj ovogodišnje Đerdapske regate, koji se potrudio da učesnicima obezbedi odlične uslove za plovidbu je PD „Đerdap“, suorganizatori su TO Kladova i Negotina, generalni sponzor opština Kladovo, a organizator Kajakaški klub iz Tekije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari