Najstarija, najduža i najveća turistička, sportsko-rekreativna kajak, kanu i veslačka regata, 55. put, već mesec dana plovi Dunavom od nemačkog grada Donaueschingen do sela Sveti Đorđe u Rumuniji na obali Crnog mora. Na svom putu dugom preko 2840 kilometara TID-ovci su prekjuče kod Apatina ušli u Srbiju.

– Na svom putu kroz Srbiju regata boravi 16 dana, zaustavlja se u 14 mesta i posećuje 11 gradova ili opština. Kajakašima iz celog sveta domaćini organizuju razne dodatne programe sa kojima ih upoznaju sa kulturom, istorijom, narodom, tradicijom, folklorom, običajima, etnologijom, sportom, turističkim potencijalima – kaže za Danas Dejan Jovanović, redovni učesnik TID-ove regate iz Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije.

TID-ova regata prolazi kroz deset podunavskih zemalja, a za sada se zaustavlja i boravi u sedam država. Tokom svog zanimljivog tromesečnog puta TID-ovci obilaze i četiri evropske prestonice na Dunavu – Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd.

– Ove godine nam stiže oko 130 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Engleske, Holandije, Belgije, Francuske, Španije, Finske, Izraela, USA i Australije. Po prvi put regati se priključuje i kanuista iz Hrvatske i to na delu kroz Srbiju, dok će Srbiju predstavljati oko 40 kajakaša i kanuista. Naš najstariji učesnik regate je Ljuba Cvetković (81) iz Borče koji je redovan učesnik regata – kaže Dejan Jovanović, dodajući da je ove godine iz grada Donaueschingen krenula i dvočlana srpska ekipa koja je bez obzira na visoku vodu i poplave jedina uspela da savlada sve teškoće plovidbe na gornjem Dunavu.

Kajakaši inače, uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom , mogu da se priključe ili isključe sa regate gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. TID-ovci će u Srbiji biti do 14. avgusta, a tokom dvonedeljnog boravka u našoj zemlji proći će kroz 13 etapnih mesta – Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija i Brza Palanka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari