Na potezu Dunava kroz Srbiju, od Bača do Kladova, smestilo se sedam tvrđava. Danas su dunavske tvrđave kulturno-istorijski spomenici i značajan potencijal funkcije razvoja. To je i bio razlog što je Ministarstvo kulture pokrenulo projekat „Tvrđave na Dunavu“ koji se realizuje u okviru regionalnog programa za kulturno nasleđe Jugoistočne Evrope i Unesko pod nazivom „Kulturno nasleđe – most ka zajedničkoj budućnosti“.

U pitanju je pilot projekat čiji je cilj razvoj puteva kulture, koji treba da poveže u jedinstvenu celinu lokalne zajednice na Dunavu – Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo, kojima u nasleđe ostadoše tvrđave. Razvoj turizma na Dunavu svrstan je u strateške prioritete razvoja Srbije. Ministarstvo kulture formiralo je u okviru ovog projekta timove u ustanovama kulture, turističkim organizacijama, muzejima i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

U Ministarstvu objašnjavaju da je najvažniji segment projekta institucionalna gradnja i umrežavanje ključnih aktera i podsticanje njihove saradnje, zbog zajedničke brige o kulturnom nasleđu. Ovaj projekat bi trebalo da podstakne i stvaranje društvenog i ekonomskog okruženja na lokalnom nivou, koje je u stanju da razume specifičnosti kulturnog nasleđa kao resursa, ali i da doprinese promenama u načinu njegovog korišćenja i održivog razvoja.

Direktorka Centra za kulturu Kladovo Žaklina Nikolić koja je aktivno uključena u projekat, navodi da njega sačinjavaju tri komponente: organizovanje edukativnih radionica i konferencije na temu „Tvrđave na Dunavu – mogućnosti i izazovi“, izložbe „Tvrđave na Dunavu – kulturni intinerer“, kreiranje internet prezentacije i podrška festivalu Tvrđava teatar na Smederevskoj tvrđavi. Prva radionica održana je u Baču, usledilo je Smederevo, a Veliko Gradište i Golubac biće domaćini trening programa, da bi se krajem aprila u Kladovu sumirao program obuke i utvrdili sledeći koraci.

Letnja pozornica na Fetislamu

Kladovo svoje mesto u projektu vidi u rekonstukciji letnje pozornice Male tvrđave Fetislam za programe koji bi animirali stanovništvo i turiste. Na taj način trag rimskih i srednjevekovnih vremena poslužio bi kao turistička atrakcija koja bi bila u funkciji razvoja lokalne zajednice. To je uostalom i cilj projekta „Tvrđave na Dunavu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari