Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, opština Golubac i MISP program (finansiran od strane Evropske unije) organizovali su u Golupcu okrugli sto na temu rahabilitacije stare golubačke tvrđave.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kabineta potpredsednika Vlade za evropske integracije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, JP Putevi Srbije, Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, JP Beogradska tvrđava, Austrijske agencije za razvoj ADA, Arheološkog instituta, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, JP Nacionalni park Đerdap, Turističke organizacije Gornji Milanovac, opštine Golubac, Regionalne Agencije za razvoj Braničeva i Podunavlja, Zavoda za zaštitu prirode srbije, RARIS Zaječar, Alboinženjeringa, Saveta za turizam opštine Golubac, kao i mnogih drugih zainteresovanih strana.

Na ovom skupu u Golupcu, učesnike okruglog stola pozdravio je predsednik opštine Zoran Pajkić koji je istakao da ova podunavska opština svoj razvoj vidi u dunavskom turizmu i zato daje punu podršku ovim kapitalnim projektima od kojih je najvažniji revitalizacija Golubačke tvrđave, čija je vrednost oko 6,5 miliona evra i o kome su kao i projektima o Dunavskoj strategiji, studiji izvodljivosti za potrebe finansiranja projekta od strane Evropske Unije i o dugoročnom planu za opštinu Golubac, govorili organizatori projekta Sanja Knežević, vođa tima Gok van Šoten, stručnjak za pravna pitanja Đuzepe Rađa i stručnjak za programiranje i pripremu projekta Žan Klod Ahman kao i predsednica Saveta za turizam opštine Golubac prof. dr Iskra Maksimović. Svim učesnicima su prezentirane tekuće i buduće aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do realizacije projekta Golubac prema Strategiji Evropske unije za Region Dunava. Okrugli sto je imao za cilj da predstavnike institucija i organizacija koje se bave Dunavom, spomenicima kulture, razvojem opština i regiona, saobraćajem i opštinskom infrastrukturom upozna sa izradom studije izvodljivosti koja će obezbediti pribavljanje 6,5 miliona eura iz predpristupnih fondova EU. Rehabilitacija tvrđave, izmeštanje puta, izgradnja tunela, turističkog centra i pratećih sadržaja će podstaći razvoj opštine Golubac i ostalih opština Braničeva i Podunavlja. Ž. Lukić



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari