Poštujući tradiciju dugu gotovo tri decenije Tekijanci su i ovog avgusta otvorili svoje domove učesnicima i gostima jedinstvene ribolovačko-sportske manifestacije „Zlatna bućka Đerdapa“.

Razapeti šatori na dobro uređenoj tekijanskoj plaži bili su dovoljan znak da se u ovoj ribarskoj varoši u Đerdapu, bezuspešno tražilo slobodno mesto, a različiti jezici koji su se čuli u kafanama, na šetalištu i plaži potvrđivali da je i strane goste zaintrigirao drevni alaski način lova soma bućkom. Krajem nedelje, 36 takmičarskih parova iz različitih krajeva Srbije, ali i Slovenije, Bugarske, Mađarske i Republike Srpske, „nadmudrivali“ su se sa „dunavskim brkom“ i krajnji rezultat, ide u korist ribolovcima.

Neki su imali više, neki manje ribolovačke sreće – 23 posade vratile su se na plažu bez ulovljenog soma, tek ukupan ulov 28. „Zlatne bućke Đerdapa“ iznosio je 221,8 kilograma. U skladu sa važećim zakonskim propisima i propozicijama takmičenja koji su strogo poštovani, sav višak ulovljenih somova vraćen je živ u vodu.

Najviše razloga za slavlje imala su braća Goran i Zoran Milivojevićiz Kladova koji su za dva takmičarska dana ulovili devet somova koji su ukupno bili teški 41 kilogram. To što su izbućkali najvećeg soma ovogodišnje manifestacije, bio je dugačak 134 santimetara i težak 16,2 kilograma i još četiri pride sve zajedno teških 38,9 kilograma. Tekijancima Miodragu Iliću i Draganu Lapadatoviću bilo je dovoljno za drugo mesto, dok su Jovan i Janko Matićiz Šapca sa 20,9 kilograma somovine, koliko je težilo pet ulovljenih somova, osvojili treće mesto.

Da lov soma bućkom nije rezervisan isključivo za snažniji pol, ove godine pokazale su dve dame – Žaklina Pacićiz Pančeva i Dragana Danilovićiz Obrenovca koje su zajedno sa svojim muževima učestvovale na takmičenju i dobro se zabavljale. Zabave nije nedostajalo ni brojnim navijačima i gostima Tekije na obali, za čiju su razonodu organizatori pripremili sportska nadmetanja na plaži, takmičenju u lovu ribe udicom na plovak, dečiji karneval, takmičenje u pripremanju riblje čorbe i večernje zabavne programe.

Kriza u koju je ova tradicionalna manifestacija zapala 2009. godine, tada je na vodu izašlo svega petnaestak čamaca, očigledno je prevaziđena, a neki mladi tekijanski lavovi koji su se prihvatili rada u Turističkom društvu Tekija koja je organizator Bućke, pokazali su sa umeju i mogu i da žele prosperitet mestu u kome žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari