državni univerzitet novi pazarfoto Elmedin Hajrović/ATAImages

Rektorat Državnog univerziteta Novi Pazar (DUNP) i sindikat „Nezavisnost“ svoja neslaganja počeli su da objašnjavaju u saopštenjima za javnost.

Sindikalna organizacija sa te visokoškolske ustanove, pre nekoliko dana, najavila je da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenjivanje zakonitosi i ustavnosti Statuta DUNP. Navedeno je da je važeći Statut usvojen za vreme mandata aktuelne rektorke Zane Dolićanin i ocenili da je „skandalozan i da rektorki „daje apsolutnu vlast, omogućuje joj da bira i razrešava koga hoće, uključujući i samu sebe“.

Rektorat DUNP je, na sindikalne optužbe, danas odgovorio svojim saopštenjem, u kojem je „oštro osudio „neakademsko ophođenje jednog dela svojih zaposlenih, uz poruku da “neće tolerisati njihovo nastojanje da uruše ugled i integritet ove visokoškolske ustanove, sa ciljem da ostvare lične interese“.

Ocenjeno je „da za 18 godina njihov manje-više isti Statut nije smetao nijednom od sadašnjih članova Sindikata“.

“Istine radi, treba reći da je baš na zahtev Sindikata, Savet DUNP formirao radnu grupu za analizu Statuta. Uskoro će biti predložene izmene tog akta, nastale kao rezultat rada radne grupe. Uzimajući u obzir sve rečeno, može se zaključiti da će procedura koju je pokrenulo povereništvo sindikata pred Ustavnim sudom, najpre staviti tačku na preispitivanje ustavnosti i zakonitosti ovog akta, samim tim i odluka koje su na osnovu njega proistekle“ – navodi DUNP u svom obraćanju javnosti.

Objašnjavaju da je taj akt bio menjan samo onda “kada je bilo uslovljeno promenama zakona. Procedura za izmenu i dopunu ovog akta pokreće se pred Savetom, koji u svom sastavu pored ostalih članova ima i predstavnike Vlade (skoro 30 odsto od ukupnog broja članova), koji u ime osnivača, između ostalog, vode računa da se na načelu ustavnosti i zakonitosti baziraju svi akti koje ovaj organ donosi i koji su od fundamentalnog značaja za rad ove ustanove“

Bez obzira na kontinuirane napade “na ugled i integritet”, u prethodne dve godine, tim rektorke Dolićanin akreditovao je 20 studijskih programa na sva tri nivoa, zatim, ispunjene su skoro sve upisne kvote za narednu školsku godinu, “što je jasan pokazatelj kvaliteta DUNP”.

Rektorat navodi da su ponovo formirani timovi za reakreditaciju studijskih programa: pravo, ekonomija i srpskia književnost i jezik i elaborati će biti završeni do septembra. Uporedo sa tim radi se elaborat za otvaranje smera za turizam.

Sindikat “Nezavisnost” je krajem februara održao štrajk upozorenja. Tada je ukazano na propuste u vođenju i organizovanju DUNP.

Studenti Departmana za pravne nauke, pre nekoliko meseci, u otvorenom pismu ministarski prosvete Slavici Đukić – Dejanović, zbog propsuata u radu DUNP, zatražili smenu rektorke Zane Dolićanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari