Bosanskohercegovačko izdanje romana Var Saše Stojanovića (IK Zalihica, 2012) ovenčano je, na nedavno završenom Sajmu knjiga i učil u Sarajevu (od 18. do 23. aprila), „duplom krunom“. Naime, promocija ovog romana – održana 20. aprila – proglašena je za najbolju promociju knjige na ovom sajmu, dok je urednik Almir Zalihić dobio priznanje za najbolje uređenu knjigu.


Nagrađenu promociju – pored izdavača i autora – svojim prisustvom uveličao je i jedan od najboljih mladih BiH pesnika, Goran Karanović, dok je Saša Stojanović nesvakidašnjim čitanjem sopstvene proze dokazao da promocije ne moraju uvek da budu prost zbir dosade i sujete. U samo pola sata, Karanović i Stojanović uspeli su da napune Bosansku kuću, prostor u kome su održavane sva predstavljanja knjiga i autora, i da promociju završe burnim aplauzom prisutnih.

„Roman Saše Stojanovića je var biblijskih priča i surovih ratnih doživljaja koje je Stojanović zavario u roman“, rekao je nakon promocije književnik Stevan Tontić. „Saša Stojanović u svom romanu dao je rašomonski prikaz apsurdnosti rata i besmislenosti sukoba“, dodao je urednik časopisa Zeničke sveske, Nermin Sarajlić.

„Verujem da će ove nagrade pomoći čitanosti romana Var i na prostoru BiH i Hrvatske, pre svega zato što ova knjiga to zaista zaslužuje. Nagrade jesu važne, ali su one samo ‘podrška’ kvalitetu knjige koji već postoji. Verujem da će ova priznanja zainteresovati BiH čitaoce i za druge romane Saše Stojanovića – Krvoslednici i Manchester City Blues – a koje IK Zalihica planira da objavi narednih godina“, nije krio svoje zadovoljstvo direktor i glavni i odgovorni urednik IK Zalihica, Almir Zalihić.

Specifičnost izdanja romana Var za BiH i Hrvatsku čini i „votum separatum“ na kraju knjige, danas tako redak u savremenom izdavaštvu. U ovom prilogu skupljeni su svi komentari i kritike, kako u regionu (Srbija, Hrvatska, BiH), tako i u Češkoj i Slovačkoj. Inače, promocija romana Var u Sarajevu bila je deo prve mini-turneje koja je – pored predstavljanja u gradu na Miljacki – obuhvatila i promocije u Zenici (19. aprila) i Mostaru (dva dana kasnije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari