"Duple slike, zamor očiju, titranje slova": Direktor Očne klinike na Zvezdari otkriva kako zaštititi vid 1Foto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Svi dosta vremena provodimo gledajući u telefon i kompjuter, kako mlađi, tako i stariji, te se često govori o problemu plavog svetla i opasnosti koju ona predstavlja za mrežnjaču oka. Direktor Očne klinike Kliničko-bolničkog centra Zvezdara dr Miroslav Stamenković objašnjava kako do toga dolazi i šta možemo da uradimo  da zaštitimo vid.

„Mrežnjača je naša podloga sa kojom mi vidimo. To je naš film na fotokameri, on je taj koji prenosi taj vizualni impuls prema mozgu i upravo ta mrežnjača trpi. Mnoge studije pokazuju, recimo, da dugotrajna ekspozicija svetlu neće izazvati tako trajno oštećenje, koliko će izazvati više kratkih, čak i onih do jednog minuta. To su eksperimentalne studije, ali pokazuju da kratke ekspozicije do minuta mogu prouzrokovati jača oštećenja. Ako ponovite pet puta takvu ekspoziciju, sa jačim snagom, imaćete veće oštećenje mrežnjače“, objašnjava dr Stemenković za RTS.

Početni simptomi kod mladih zdravih ljudi je zamor očiju pri čitanju i radu za kompjuterom, povremeno duple slike, gubitak koncentracije i titranje slova. Zato je potrebno, kako kaže, na šest do 12 meseci otići kod oftalmologa, i praviti pauze pri radu.

"Duple slike, zamor očiju, titranje slova": Direktor Očne klinike na Zvezdari otkriva kako zaštititi vid 2
Foto: RTS/printscreen

„Postoje neka osnovna pravila higijene u oftalmologiji koja kažu da svetlo treba da dopire sa leve strane ili otpozadi, da ne čitamo u mraku i tako dalje. Ako dugo radite, pogotovo ako nosite kontaktna sočiva, treba koristiti veštačke suze, posebno ako osećate opštu nelagodnost nakon dugog rada na računaru, nakon dužeg čitanja, učenja, bilo čega“, navodi dr Stamenković.

Napominje da se životni vek produžio te se sve učestalije pojavljuju i različita oboljenja oka, ne samo katarakte, već pre svega promene na zadnjem očnom segmentu, odnosno na mrežnjači koje su udružene sa produženim životnim vekom, kao i promene na žutoj mrlji.

Na operaciju katarakte sa ugradnjom intaokularnog sočiva o trošku države trenutno u Srbiji čeka 19.128 građana. U bolnici na Zvezdari, prema rečima dr Stamenkovića, oko 2.000 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari