U ariljskoj opštini i u prošloj godini je zabeležen negativan prirodni priraštaj. Prema zvaničnim podacima u 2007. godini, na tom području rođeno je 160, a umrla su 334 lica. Prema popisu iz 2002. godine, u ovoj opštini, jednoj od razvijenijih u jugozapadnoj Srbiji, živi 19.784 stanovnika, od kojih skoro 13.

U ariljskoj opštini i u prošloj godini je zabeležen negativan prirodni priraštaj. Prema zvaničnim podacima u 2007. godini, na tom području rođeno je 160, a umrla su 334 lica. Prema popisu iz 2002. godine, u ovoj opštini, jednoj od razvijenijih u jugozapadnoj Srbiji, živi 19.784 stanovnika, od kojih skoro 13.000 u seoskom području. Opština je decenijama suočena sa stalnim opadanjem broja stanovnika. Tako je prirodni priraštaj od 1991-2002. godine iznosio minus 1,6 odsto, a negativan je i migracioni saldo.

Ariljska preduzimljivost

Iako po teritoriji najmanja opština u Zlatiborskom okrugu, po ekonomskoj razvijenosti Arilje je na trećem mestu od ukupno deset opština ovog okruga i sa deset odsto učestvuje u njegovom ukupnom dohotku. Na preduzimljivost Ariljaca ukazuje i podatak da na području opštine posluje oko 1.100 privatnih radnji i preduzeća. Privreda je pretežno proizvodno-prerađivačka, raznovrsna i veoma prilagodljiva potrebama tržišta. Privatizacija društvenih preduzeća je završena, a dominantne proizvodne grane su poljoprivreda i prerađivačka industrija (tekstil, prerada drveta, metaloprerada).

Starosna struktura stanovništva takođe je nepovoljna, jer su stanovnici opštine u celini u procesu demografskog starenja. Novoformirani Odbor za stanovništvo, porodicu i decu nedavno je, između ostalog, razmatrao i ovaj problem i konstatovao da je tokom prošle, kao i prethodnih nekoliko godina, demografska slika u ovom gradiću veoma nepovoljna.
– Demografska situacija u Arilju je alarmantna i to nas obavezuje da koordinisano i sistemski reagujemo. Zbog toga smo u decembru prošle godine osnovali Odbor za stanovništvo, porodicu i decu. Nakon detaljne analize opštinskoj skupštini ćemo predložiti mere u skladu sa Nacionalnom strategijom za podsticaj rađanja, rekao je za Danas predsednik tog odbora Dragoljub Đunasijević.
– Planiramo da sačinimo detaljnu analizu postojećeg demografskog stanja, tendencije rađanja, broja odseljenih i doseljenih, ali i socijalne strukture stanovništva i kadrovskih resursa da se ti problemi reše – dodao je Đunasijević.
On je istakao da su među tim merama i one koje se odnose na proširenje kapaciteta u vrtićima i besplatni obroci za učenike koji koriste usluge đačke kuhinje. Biće osmišljeno nekoliko projekata kako bi se zaustavila „bela kuga“, kaže on, a sve to će biti predloženo opštinskoj skupštini, kako bi se sve mere finansijski podržale iz opštinskog budžeta. Na pitanje šta je uzrok loše populacione slike Arilja, Đunasijević odgovara da u ovoj varoši većina porodica ima jedno ili dvoje dece, te da su retke one sa troje i više mališana.
– S druge strane, mladi koji studiraju u velikim gradskim centrima Srbije, retko se odlučuju za povratak. Veliki broj mladih odlazi na studije u Beograd i Novi Sad, ali veoma malo njih se vraća u Arilje. Svoju budućnost i šansu za napredovanje vide u većim gradovima i ne vraćaju se kući – kazao je Đunasijević.
Inače, prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na posao u Arilju čeka 1.668 lica, što je posle Čajetine, najniža stopa nezaposlenosti u Zlatiborskom okrugu, u kome je bez posla 37.822 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari