Želimo da verujemo da će paket o statusu, koji će uskoro biti predložen, biti prihvaćen i od Prištine i od Beograda. Paket je od izuzetne važnosti i zbog toga je neophodno da pregovarački tim Kosova ostane jedinstven – izjavio je juče Remi Durlo, portparol izaslanika UN za status Kosova, naglašavajući da će Marti Ahtisari ponuditi dobre mogućnosti i za Prištinu i za Beograd.

Želimo da verujemo da će paket o statusu, koji će uskoro biti predložen, biti prihvaćen i od Prištine i od Beograda. Paket je od izuzetne važnosti i zbog toga je neophodno da pregovarački tim Kosova ostane jedinstven – izjavio je juče Remi Durlo, portparol izaslanika UN za status Kosova, naglašavajući da će Marti Ahtisari ponuditi dobre mogućnosti i za Prištinu i za Beograd.
Ahtisarijeva kancelarija ponavlja da će predlog obelodaniti posle izbora u Srbiji 21. januara, a da su sve ostalo medijske spekulacije.

JANJIĆ: Prevod uslovne nezavisnosti

Nadgledana nezavisnost samo je prevod jedne od prvih formulacija koja je glasila uslovna nezavisnost, smatra direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

– U tom papiru spominju se i nadgledanje i savetovanje, a reč je o borbi u Ahtisarijevom timu i oko njega o tome treba li Evropska unija da, pre posmatranja, ima još neku ulogu. U svakom slučaju, znaju se osnovne crte predloga. Unmik će otići i preneti nadležnosti na kosovske institucije, što otvara vrata za novi ustav Kosova do kraja godine. Potom idu izbori za članove kosovskih institucija, EU preuzima nadgledanje i savetovanje, Kfor ostaje. Kosovo bi imalo pravo komunikacije sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnom fondom, ali za sada se ne spominje mogućnost da ono ima status nezavisne države u UN – rekao je Janjić za B92.

Janjić smatra da nastavak pregovora zavisi od toga da li će Beograd i Priština postići saglasnost o nekom dokumentu.

– Ako te saglasnosti bude, i Beograd i Priština potpišu nekakav dokument, pregovora bi moglo biti, ali ne verujem da će do toga doći. Treba očekivati pojačanje tehničkog dijaloga na relaciji Beograd – Priština i razgovore s članicama Saveta bezbednosti UN“, kaže Janjić.

– Kao što smo ranije rekli, nećemo davati nikakve informacije o sadržaju dokumenta pre nego što ga zvanično predstavimo obema stranama, a znate da ćemo to učiniti odmah posle 21. januara. Mi ćemo se držati namere od 10. novembra da 21. januara objavimo predlog. Nije bilo reči da će se čekati formiranje vlade, već da će predlog biti objavljen odmah posle izbora 21. januara. MI nećemo menjati stav o tome – rekao je Durlo za B92 uoči vikenda.

KOŠTUNICA: Besmislena priča o rokovima

– Rokovi su se obijali o glavu onima koji su ih i postavljali. Kao rokove imali smo septembar, pa je novembar bio rok za prestanak mandata Ahtisarija. Međutim, i on je produžen. Treba se manuti pominjanja određenih rokova, pa i godina. Hajde da u okviru međunarodnog prava nađemo održivo rešenje. Priča da će Ahtisari dva dana posle izbora u Srbiji objaviti rešenje statusa potpuno je besmislena. Naročito ako vidimo kako su tekli pregovori i kako ih je Ahtisari vodio. Pregovora nije ni bilo, bio je jedan sastanak na vrhu. Mislim da je vreme da se pregovorima pristupi ozbiljno, da se traži održivo rešenje. Do kompromisa je moguće doći ako imamo okvir – Povelju UN. Onda ćemo tražiti jedan ili drugi oblik autonomije, i to modele autonomija koji postoje u evropskim demokratskim državama – rekao je Koštunica za subotnji Blic.

Prema njegovim rečima „svaki Ahtisarijev predlog koji nije saglasan s Poveljom UN bio bi nelegalan, nelegitiman i ništav“.

– Ni Kosovo ne može biti izuzetak od međunarodnog prava i pravde, izuzetak od Povelje UN. Jer, sve što je izuzetak od prava i pravde, nije ništa drugo do golo bezakonje i nasilje. Pokušaj da albanska nacionalna manjina na teritoriji Srbije, pored postojeće, pravi još jednu albansku državu, predstavlja danas najopasniju i najdestruktivniju zamisao u Evropi – kaže Koštunica.

Inače, u Ahtisarijevom timu kažu da još nije odlučeno kako će Beogradu i Prištini biti uručen predlog rešenja za Kosovo, ali se najizvesnijim čini scenario prema kojem će ga izaslanik lično doneti u Beograd i Prištinu i predstaviti ga zvaničnicima Srbije i Kosova.
– Podnećemo paket Prištini i Beogradu, videćemo koji će biti njihovi komentari, a posle ćemo predlog predati višim nivoima – potvrdio je i Durlo.
Prema uverenju kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova mora garantovati njegovu teritorijalnu celovitost i funkcionalni integritet njegovih institucija na svim nivoima.
– Rešenje će biti nezavisnost, ali se mora raditi na tome da Ahtisari što pre predstavi svoj predlog. Postoji dovoljno argumenata da Kosovo mora da bude nezavisno. Prema svim učinjenim analizama ne može biti drugog rešenja – rekao je juče Sejdiu u intervjuu za BBC na albanskom jeziku.
Kosovske institucije, smatra Sejdiu, ne bi prihvatile rešenje koje bi bilo u suprotnosti s voljom građana. Izvori Koha ditore u Vladi Kosova, međutim, navode da, bez obzira na to da li će biti zadovoljni ili ne, moraju da prihvate predlog Martija Ahtisarija. U protivnom, „stvari će krenuti ispočetka, što znači da će godina pregovora biti uzaludna i bićemo gubitnici“.
Portparol premijera Kosova Uljpijana Ljama, međutim, naglašava da je problem Beograda kako će se ponašati u slučaju da predlog posednika za razgovore o statusu Martija Ahtisarija bude za nezavisnost Kosova.
– To nije naš problem. Mi smo od početka govorili da ovo nije proces pregovora Prištine i Beograda, već da je reč o komunikaciji Prištine i Beograda s predstavnicima međunarodne zajednice. Što se nas tiče postoji faktičko i rekla bih i skoro i pravno stanje nezavisnosti Kosova zbog uloge koju ovde ima Unmik – naglasila je ona, izražavajući nadu da će posle izbora u Srbiji doći do promene konfiguracije vlasti i da će na vlast doći ljudi koji imaju demokratske i građanske vizije za politiku 21. veka.
Pitanje statusa Kosova u predizbornoj Srbiji ponovo je udarna tema. Suprotno premijeru Vojislavu Koštunici koji je na osnovu spekulacija bečkog lista Prese osudio Ahtisarija i njegov navodni predlog o nadgledanoj nezavisnosti, predsednik Srbije Boris Tadić smatra da će u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost Srbija na raspolaganju imati samo diplomatska sredstva.
– To podrazumeva akciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bilateralnu akciju s velikim silama. Nemojte me terati da kažem koje sve diplomatske mere moramo da preduzmemo – rekao je Tadić za božićno izdanje Politike.
Prema njegovom mišljenju, pogrešno bi bilo prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje bi priznale nezavisnost Kosova.
– Jedini način da utičete na te države jeste da imate veze s njima, da imate odnose s njima. Ideja prekida odnosa sa svetom, to je ideja Slobodana Miloševića – rekao je Tadić i dodao da je pogrešno slati poruke da će Srbija braniti Kosovo oružanim snagama
Predsednik Srbije je, takođe, odbio da komentariše navode Presea, naglašavajući da se prvo mora videti predlog Martija Ahtisarija pa onda o njemu razgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari