Dušan Kovačević: Ako postoji i najmanja opasnost od zagađenja, projekat "Jadar" treba sprečiti 1Foto Amir Hamzagić/ATAImages

Akademik i dramski pisac Dušan Kovačević izjavio je danas da ako postoji i najmanja opasnost da će iskopavanje litijuma uništiti ili zagaditi vodu, zemlju i vazduh, projekat „Jadar“ bi trebalo sprečiti, ili odložiti za vremena kada će kopanje rude biti bezbedno „1.000 odsto“.

Kovačević je agenciji Beta kazao da bi u Skupštini Srbije, pre bilo kakve odluke, trebalo organizovati stručnu raspravu o rudarenju.

„Da bi se donela bilo kakva ozbiljna i merodavna odluka, bilo bi neophodno da se u Skupštini Srbije vodi rasprava stručnjaka za sve vrste rudarskih radova. Ovo pitanje nije pitanje naših emocija, politike ili bilo kakvog drugog posla, već je reč o opstanku i budućnosti Srbije“, kazao je akademik.

Prema njegovim rečima, veoma je bitno da se o Projektu „Jadar“ izjasne ljudi koji su vrhunski stručnjaci.

„Ja sam oduvek bio protiv svake vrste uništavanja živog sveta, bilo da je reč o biljnom ili životinjskom svetu. I voda je živo biće jer je najbitnija za naš život. Ponoviću, ako postoji i najmanja šansa da se otruju zemlja i voda, rudarska iskopavanja moraju biti zabranjena“, naglasio je Kovačević.

Kazao je da bi na osnovu njegovih saznanja o rudarenju mogao samo da napiše neku protestnu pesmu.

„Ovoj zemlji su potrebni zdravlje i mir“, zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari