KJP ,,Izvor“ u Petrovcu na Mlavi zbog velikih potraživanja od korisnika svojih usluga angažovalo je advokata koji šalje opomenu dužnicima za iznos veći od 10.000 dinara da izmire dug i za tu uslugu naplaćuje 3.000 dinara. Korisnici usluga tvrde da je to nezakonito, jer je opomena iznosi skoro trećinu duga, i da će o tome obavestiti policiju i druge državne organe.

Direktor KJP ,,Izvor“ Ivan Vlajić ističe da je rukovodstvo preduzeća bilo prinuđeno da angažuje advokata jer su nenaplaćena potraživanja krajem septembra prošle godine iznosila skoro 93 miliona dinara, odnosno stepen naplate bio je 51,15 procenata, a da bi jedno komunalno preduzeće uspešno poslovalo stepen naplate treba da bude od 83 do 85 posto. – Zato smo svakog korisnika koji je dugovao iznad 1o.ooo dinara dva puta pozivali telefonom, na početku i polovinom novembra, i upozoravali na obaveze plaćanja duga. U decembru prošle i januaru ove godine su usledile pisane opomene uz ponudu dogovora za izmirenje duga bez kamate i na rok i do 12 rata. Mnogi su odbili da prime te preporučene pošiljke i naš Upravni odbor je preporučio rukovodstvu KJP ,,Izvor“ da se svi dužnici utuže. Posle toga sklopljen je ugovor sa advokatskom kancelarijom i svi koji se nisu odazvali našim pozivima ustupljeni su advokatu na dalji postupak jer mi nemamo strtučno lice osposobljeno da vodi sudske sporove. Građani koji posle opomene od advokatske kancelarije izmire nama dug dužni su da plate i 3.000 dinara troškove advokatu. Taj iznos ide na poseban račun i biće uplaćen advokatu. Za one protiv kojih se bude vodio sudski spor mi smo napravili ugovor sa advokatskom kancelarijom da kada se sudska rešenja završe i naplati od dužnika da tada platimo advokatsku taksu, kaže direktor KJP ,,Izvor“ Ivan Vlajić. Građani koji duguju smatraju da je tarifa advokatske opomene od 3.000 dinara previsoka i da je netačna tvrdnja direktora da su bile opomene od KJP.

– Oni neznaju brojeve naših telefona i ja za sebe tvrdim da nikada telefonom nisam bio pozivan da izmirim dug, niti mi je stigla bila koja preporuka od komunalnog preduzeća. Jedino što sam dobio to je opomena od advokata i ja sam dug izmirio na šalteru ali ne i troškove advokatu. Moj komšija platio je i te troškove a moje je mišljenje da oni nezakonito od nas traže po 3.ooo dinara. Advokat sa nama nije vodio nikakav spor i neću da platim te troškove a otići ću i u policiju i prijaviti takvo ponašanje, priča Staniša Gvozdić. Predsednik SO Petrovac na Mlavi Duško Nedinić(SNS) kaže da je KJP pripalo SPS i da je njegovo mišljenje da nije trebalo da se angažuje advokatska kancelarija jer u preduzeću postoji pravnik koji može da napiše opomenu. Advokat Miodrag Miletić tvrdi da je opomena zakonita i da se naplaćuje po advokatskoj tarifi Bilo kako bilo u KJP ,,Izvor“ tvrde da je posle advokatske opomene došlo do uplate dugovanja i da su smanjena potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari