Dva abortusa na svako rođeno dete u Vojvodini 1Foto: FreeImages /jess lis

Prekidi trudnoće su u medicinskoj praksi svakodnevica i kod nas na jedno rođeno dete imamo bar dva abortusa, rekao je za novosadski Dnevnik, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Tihomir Vejnović.

Kako je istakao upravo u ovoj oblasti medicine krši se deo Hipokratove zakletve, koju su dali lekari.

Prema Vejnovićevim rečima ne postoji tačni podaci o broju abortusa, jer ne postoji precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće koji se uradi. Pretpostavka je da se u Vojvodini na jedno rođeno dete uradi dva abortusa. Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi.

Glavni razlog tome je neupotreba efikasne i savremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda koje postoje kod nas prema hormonskoj i intrauterinoj („spirala“) kontracepciji koje se transgeneracijski prenose. U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivnog zdravlja, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji. Nažalost, kod nas se još uvek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspešno sprovodilo „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ u 70-ak srednjih škola, rekao je Vejnović za Dnevnik.

Više od 90 odsto svih prekida trudnoće nemaju medicinske razloge i to su abortusi koji se rade do desete nedelje trudnoće. Žene koje na ovaj nčin odustaju o majčinstva, kaže dr Vejnović, niko ne savetuje, ne razgovara sa njima, ne predočava im mogućnost zadržavanja deteta. Međutim, ima i prekida trudnoće koji se rade iz medicinskih razloga. Prekidi trudnoće kod nas se rade standardnom tehnikom. Kako objašnjava dr Vejnović, to znači da se radi dilatacija grlića materice, vakuum aspiracija i kiretaž. Posle 10. nedelje rade se abortusi koji su medicinski opravdani.
„Ukoliko je prekid trudnoće između 10. i 20. nedelje, a u zavisnosti od stepena trudnoće, može da se radi i lekovima za izazivanje pobačaja. To su prostaglandinski preparati koji pokreću i izazivaju porođaj, pa samim tim i pobačaj. Kada je u pitanju pobačaj posle 20. nedelje, prvo se uspava beba, odnosno uradi se feticid, ubrizgavanjem kalijum-hlorid u srce bebe. Nakon smrti bebe radi se kiretaža. Rizik za majku je isti kao i kod svakog drugog operativnog zahvata“, navodi upravnik Betanije.

Kako objašnjava, postoje lekovi za izazivanje pobačaja koji mogu da se koriste i u trudnoći koja je do deset nedelja stara. Ovo se zove medikamentni abortus i radi se pomoću dva leka koja još nisu registrovani kod nas, mada se koriste uspešno u mnogim zemljama Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari