U senci katastrofalnih poplava u Srbiji i sveopšte mobilizacije naših sportista u prikupljanju pomoći nastradalima, vršilac dužnosti selektora najbolje fudbalske reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović obelodanio je juče na koje igrače iz inostranih i domaćih klubova računa za prijateljske duele s Jamajkom (26. maja u Nju Džersiju), Panamom (pet dana kasnije u Čikagu) i domaćinom Svetskog prvenstva Brazilom, 6. juna u Sao Paolu.

– Sve utakmice ćemo igrati u najjačem sastavu u ovom trenutku. Nismo mogli da računamo na mnogo povređenih igrača, koji su mnogo toga dali reprezentaciji u prethodnom periodu, ali zato je ovo za neke prilika da se pokažu u najboljem svetlu – objasnio je (za sada) privremeni šef stručnog štaba „orlova“.

Osvajač evropske titule s omladinskom selekcijom nije mogao da pozove standardne Nevena Subotića, Matiju Nastasića, Miralema Sulejmanija, Ljubomira Fejsu (povrede), povremene reprezentativce Antonia Rukavinu (privatni problemi), Stefana Šćepovića (sporazumno oslobođen obaveza) i Nenada Krstičića (povreda), dok je Filip Đuričić ustupljen mladoj selekciji. Zato su vanrednu šansu da debituju dobili golman Milan Lukač i defanzivac Stefan Mitrović, a na sutrašnju prozivku u Staroj Pazovi doći će i povratnici u nacionalni tim Duško Tošić, Nemanja Pejčinović, Darko Lazović i Dragan Mrđa, s tim što poslednja trojica i Lukač možda ne krenu na put u petak, u slučaju da u međuvremenu bude ukinuto vanredno stanje u Srbiji i budu zakazana dva preostala kola domaćeg prvenstva.

Svi oni će ovih dana, paralelno s treninzima, gledati kako da materijalno, fizički i novčano pomognu zemljacima u ugroženim područjima.

– Teška je situacija, mnogo toga je izgubljeno. Mi sportisti učinićemo sve da zajedno pomognemo koliko možemo. Okupljanje će proći u senci poplava – ne krije v. d. selektora, uz želju da sa svojim izabranicima „odnosom prema igri i rezultatima bar malo povrati moral narodu“.

Spisak pozvanih

Na turneju su pozvani: golmani: Vladimir Stojković, Željko Brkić, Milan Lukač; odbrana: Dušan Basta, Branislav Ivanović, Milan Biševac, Miroslav Vulićević, Aleksandar Kolarov, Nenad Tomović, Duško Tošić, Nemanja Pejčinović, Stefan Mitrović; vezni red: Radosav Petrović, Nemanja Matić, Nemanja Gudelj, Miloš Jojić, Adem Ljajić, Darko Lazović; napad: Dušan Tadić, Lazar Marković, Zoran Tošić, Filip Đorđević, Aleksandar Mitrović, Dragan Mrđa.

Zavisim od rezultata

Druloviću je jasno da Fudbalski savez Srbije ima još kandidata za njegovo mesto, ali se još nada da će on povesti ekipu u sledeći kvalifikacioni ciklus.

– Optimista sam u vezi s mojim ostankom na klupi, svestan da posao trenera zavisi od rezultata, ali nikada nisam bio opterećen time. Savez odlučuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari