Čelnici opštine Bijelo Polje i rukovodstvo Univerziteta Mediteran postigli su sporazum o otvaranju studijskih programa za turizam i jezike u tom gradu, koji će početi da rade septembru. Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević kaže da je potrebna još samo saglasnost Ministarstva prosvjete i nauke i od septembra fakulteti za turizam i engleskog i italijanskog jezika u Bijelom Polju mogu da krenu.

– Zadatak opštine je da obezbijedi prostor i uslove, a Univerzitet će se pobrinuti za ostalo. Što se tiče prostora, imamo varijantu da te fakultete smjestimo u našem prostoru NLB Banke, ili da adaptiramo prostor u sportskoj dvorani, kaže Milošević. Rektor Univerziteta Mediteran Janko Radulović naglasio je da nijesu slučajno izabrali Bijelo Polje za otvaranje fakulteta, već da je to politika razvoja Univerziteta i Crne Gore.

– Kao što je naš Fakultete za turizam u Baru postao regionalni centar za jug, tako će budući u Bijelom Polju postati regionalni centar za sjever Crne Gore. Ove godine planiramo da upišemo po 50 studenata u Bijelom Polju na oba fakulteta, gdje će godišnja školarina iznositi 1. 500 evra sa mogućnošću plaćanja u 10 rata, kaže Radulović. On je istakao da će studenti u Bijelom Polju imati iste uslove kao oni u Podgorici i Baru i da će za pet odsto najboljih studenata Univerzitet snositi troškove školarine. Takođe, gradonačelnik Milošević je rekao da će Opština, shodno praksi, participirati u plaćanju školarine kod najboljih studenata. Inače, u Bijelom Polju je prije četiri godine Univerzitet Crne Gore otvorio odsjeke za studije menadžmenta, prava i poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari