Prva faza takmičenja po grupama biće završena večeras kada svoje mečeve trećeg kola odigraju i selekcije smeštene u grupu H. Čile i Španija u međusobnom, odnosno Švajcarska u duelu sa Hondurasom, boriće se za jedno od dva mesta koja će ih odvesti na megdan Brazilu ili Portugalu u osmini finala.

Zvanični evropski prvaci, reprezentacija Španije, ima sve u svojim rukama. Iako su takmičenje u Južnoj Africi počeli neočekivanim porazom od Švajcaraca, Španci će pobedom nad selekcijom Čilea izboriti plasman u narednu fazu i to najverovatnije sa prve pozicije. Ukoliko osvoje samo bod, igraće u osmini finala samo pod uslovom da Švajcarska ne pobedi Honduras. „Crvena furija“ je jedina reprezentacija na Mundijalu čiji igrači nisu dobili nijednu javnu opomenu u dosadašnjem toku nadmetanja, tako da će Visente del Boske moći da računa najjači sastav. U vrhu napada će pored raspucanog Vilje, skoro sigurno igrati Tores iako u prethodnim izdanjima nije pokazao zavidnu koncentraciju u odsudnim trenucima. U startnoj postavi valja očekivati Busketsa i Hesusa Navasa, koji su iskoristili dobijenu šansu protiv Hondurasa.

Sa druge strane, Čileanci su sa dva minimalna trijumfa bez primljenog gola jedno od prijatnijih iznenađenja Svetskog prvenstva. Međutim, eventualni poraz od Španaca i (ne)očekivana pobeda Švajcaraca nad Hondurasom, makar se i jedan meč završi sa ubedljivijim trijumfom od jednog gola razlike, značio bi da će ova južnoamerička selekcija pokvariti sjajan procenat uspešnosti timova sa svog kontinenta. Na ruku im ne ide ni činjenica da pravo nastupa zbog parnih žutih kartona nemaju Karmona i Fernandez, koji su igrali u oba prethodna susreta, dok Ponce, Suazo, Medel i Valdivia imaju jednu javnu opomenu pa neće igrati u osmini finala, ukoliko dobiju još jednu a njihova selekcija izbori plasman u eliminacionu rundu.

Švajcarcima, koji će igrati bez „crvenog“ Behramija, svaka pobeda od dva ili više golova razlike protiv Hondurasa produžiće boravak u Južnoj Africi, dok bi usled minimalnog trijumfa morali da sačekaju konačan rezultat meča na Loftus Versfeld stadionu. Jedan bod će im biti dovoljan samo ako Čile savlada Španiju. Jedan žuti karton u svom „džepu“ imaju Benaljo, Inler, Nkufo, Grihting, Cigler, Barneta i Jakin. Honduras nema ni matematičke šanse za prolaz u osminu finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari