Gotovo polovina devojčica u južnoj Aziji stupi u brak pre 18. rođendana, naveo je Unicef u izveštaju. Ugovoreni brakovi u koje stupaju devojčice veoma su česti u južnoj Aziji, iako je u većini zemalja u tom regionu zakonska granica za stupanje u bračni odnos minimum 18 godina.


Oko 46 odsto devojčica uda se pre 18. godine, a 15 odsto njih stupi u brak i pre 15. godine. Najveća stopa ugovorenih brakova s maloletnim devojčicama je u Bangladešu, gde je dve trećine devojčica primorano na brak pre 18. godine.

Ovaj problem ukorenjen je u socijalnim normama, a roditelji ugovaraju brakove za svoje mlade ćerke „jer se plaše društvenih sankcija i moralne osude sa kojima bi bile suočene ukoliko bi odbili da slede tu praksu“, naveo je Unicef. Izveštaj je objavljen u okviru obeležavanja 25. godišnjice usvajanja Konvencije o ljudskim pravima 1989. godine. U dokumentu se navodi i da dva miliona dece u južnoj Aziji umre pre petog rođendana od razloga koji mogu biti sprečeni, a skoro 38 odsto dece pati od hronične neuhranjenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari