Na finalnoj konferenciji programa EHCHANGE 4, koja je održana nedavno u Beogradu, Evropska unija proglasila je najbolje realizovane projekte u okviru programa EHCHANGE 4, grand šeme, gde je opština Žagubica dobila dva priznanja, što je za svaku pohvalu svima koji su na datim projektima bili angažovani.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Posebnu čast za lokalnu samoupravu predstavlja to što je od 84 opštine, koliko je učestvovalo, tačnije dobilo poziv u okviru programa EHCHANGE 4, opština Žagubica jedina opština u Srbiji dobila dve nagrade koje je uručio g. Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Dva projekta: „Izgradnja održivih usluga, poslova i organizacija“ i „Upravljanje imovinom – korist za sve“ jesu teme od nemerljivog značaja za žagubičku opštinu koje se pre svega ogledaju u ekonomskoj održivosti i lokalnom razvoju:

„Kroz realizaciju ovih projekata omogućeno nam je da pružimo usluge i pomoć starim iznemoglim licima i socijalnim kategorijama, da zaposlimo nova lica i stvorimo ambijent za bolje upravljanje imovinom u interesu svih građana, rekao je pomoćnik predsednika opštine Žagubica Dušan Milosavljević.

Menadžer projekta „Izgradnja održivih usluga, poslova i organizacija“, koji je finansirala delegacija EU u Srbiji, imala je za cilj da unapredi i osnaži pružaoce usluga, starije od 65 godina, kojima je u skladu sa nacionalnim standardima pružena kvalitetna usluga „Pomoć u kući“. Projekat je realizovan u saradnji sa opštinom Žabari i proglašen je kao najuspešniji u kategoriji socijalne zaštite:

– Kada kažem najuspešniji, zaista ističem one rezultate koji su tokom projekta ostvareni, a to su: konstantno pružanje usluga za korisnike, kojih je bilo 66 do 70 tokom realizacije projekta. Mi smo jedna od retkih organizacija, među prvima u Srbiji, koja je dobila takozvanu trajnu licencu, koja je stvorila i obezbedila uslove za pružanje usluga, istakao je menadžer Asocijacije za razvoj opštine Žagubica Jovica Stojanović.

Projekat realizovan sa gradom Požarevac, kao glavnim nosiocem i opštinama Petrovac na Mlavi, Kučevo, Gradište, Velika Plana i Golubac u kategoriji lokalnog ekonomskog razvoja „Imovina – korist za sve“, koordinatorka ispred opštine Žagubica Zvezdanka Vasiljević smatra velikim uspehom:

– Značaj ovih priznanja za opštinu Žagubica je vezan za neke buduće projekte i buduće konkurse na projektima, jer se prilikom ocenjivanja učesnika konkursa uzima u obzir i uspešnost realizacije dosadašnjih projekata opštine, rekla je Zvezdanka Vasiljević, koordinatorka na projektu „Imovina – korist za sve“.

Prvi čovek žagubičke opštine Safet Pavlović, ne skrivajući oduševljenje postignutim rezultatima, istakao je da će opština Žagubica i sledeće godine konkurisati projektima u okviru programa EHCHANGE 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari