Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima na Stražici 13 jula, uz prisustvo predstavnika brojnih društvenih subjekata i pojedinaca, obilježeni su Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka u borbi protiv fašizma 194. godine.

Organizacije boraca NOR, lokalne uprave, političkih partija, Vojske Crne Gore i građana položile su vijence palim borcima u kripti spomenika, uz podsjećanje na istorijski značaj ovog datuma. O značaju ovog datuma govorili su predsjednik opštinskog odbora boraca NOR Vidoje Despotović i potpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović.

– Za crnogorski narod 13. jul je značajan datum i dan za podsjećanje, kako na početak borbe protiv fašizma, tako i podsjećanje na brojne žrtve pale za slobodu. U borbama od 1941. godine, započetim u Crnoj Gori na današnji dan, građani Crne Gore tražili su slobodu koja je bila uhapšena i za nju ginuli sa ponosom. U borbama 1941 – 1945. godine poginuo je svaki četrnaesti građanin pljevaljskog kraja. Njima i svima, prije i poslije, palim za slobodu i protiv porobljivača i zavojevača i ovom prilikom odajemo priznanje i iskazujemo nezaborav“, između ostalog rekao je Despotović. Prema njegovim riječima, 13. jul je datum za ponos i pamćenje. „Gotovo svakoj generaciji Crnogoraca i nas Pljevljaka pripadne zadatak stvaranje velikih djela i ulazak u istoriju. Na današnji dan, 13 jula 1878. godine, velike sile su na Berlinskom kongresu priznale nezavisnost i međunarodni suverenitet Crnoj Gori, koja se tada našla na 27. mjestu spiska nezavisnih država. Nakon 63 godine, 13. jula 1941. godine, još jedna generacija crnogorskih građana, neki i od vas prisutnih, naši preci, su vođeni slobodarskom tradicijom i nemirenjem sa okupacijom i ropstvom digli opštenarodni ustanak i suprotstavili se fašizmu. Da nije bilo 13. jula 1878 godine i 13. jula 1941 godine, teško da bi bilo i 2. maja 2006. godine i nezavisne Crne Gore“, dodao je Despotović.

U Drugom svjetskom ratu, poginulo je 37.000 boraca i građana ili nešto više od 10 odsto stanovništva tadašnje Crne Gore. Među ovim žrtvama je i 567 boraca i oko 1900 građana, pripadnika svih vjera i nacija pljevaljskog kraja. „Ova naša generacija je pokazala da se demokratski i bez oružja mogu stvarati velika istorijska djela. Ova generacija je pokazala da u Crnoj Gori ne mora biti pobjednika i pobijeđenih. Ovakva djela su jedino moguća uz suživot i zajedništvo, koje su nam u naslijeđe ostavili preci, a to zajedništvo je kvalitet koji će nam pomoći u izgradnji naprednijeg i savremenijeg društva“, između ostalog istakao je Avdo Ajanović, čestitajući praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari