Na proleće bi u Rumi trebalo da ponovo počne sa radom prečistač otpadnih voda. Ovaj objekat je sagrađen pre četrdesetak godina, a sa radom je prestao 2000. godine.

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine će za sanaciju prečistača otpadnih voda obezbediti 110 miliona dinara što bi trebalo da bude dovoljno za sanacione radove prve faze i puštanje prečistača u funkciju. U toj fazi voda bi se prečišćavala do druge klase koja podrazumeva 45 odsto prečišćenosti otpadnih voda. Za obnovu prečistača već postoji projekat koji je osnova za radove prve faze, dok bi u drugoj, uz ugradnju dodatne opreme, voda bila prečišćena do stanja da se može koristiti kao tehnička voda.

Postoji i ideja da se u toj drugoj fazi vrši i presovanje mulja koji se javlja kao ostatak procesa prečišćavanja. Od njega bi se dobijala suva materija koja se može koristiti u poljoprivredi.

Rumska opština će za drugi projekat postavljanja podzemnih kontejnera u užem centru grada od Fonda za kapitalna ulaganja dobiti još oko 20 miliona dinara. Realizacijom ovog projekta prestaće potreba za kantama za smeće u domaćinstvima i nadzemnim kontejnerima u kolektivnom stanovanju. Ovim bi se izbegle i ružne slike rasutog smeća oko kontejnera, ali i neprijatni mirisi, pogotovo leti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari