Dva sindikata prosvetara: Bez nastave u školama 1. decembra 1Foto: Nenad Kovačević

Forum beogradskih gimnazija i Forum beogradskih osnovnih škola organizovaće 1. decembra niz aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na narastajuće nasilje u školama.

Centralni događaj biće održan u Osmoj beogradskoj gimnaziji sa početkom u 9 i 30 časova. Tom prilikom biće organizovan javni čas, koji su pripremili učenici zajedno sa svojim nastavnicima, a na temu borbe protiv nasilja. Po završetku javnog časa, članovi ova dva sindikata krenuće ka Trgu Nikole Pašića, gde ćemo se priključiti protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, saopštili su iz dva sindikata.

Oni navode da će 1. decembar obeležiti radno, ali bez nastave i nadaju se da će imati razumevanje i podršku roditelja.

„Tokom prethodnih dana svedoci smo učestalog nasilja unutar škola. Nasilje iz dana u dan postaje sve brutalnije, što ugrožava i učenike i nastavnike i dovodi u pitanje bezbednost svih učesnika obrazovno-vaspitnog procesa. Odluka da 1. decembra ne držimo nastavu posledica je potrebe da pokažemo solidarnost sa koleginicom iz Trstenika, učenikom iz Subotice i svim onim učenicima i nastavnicima koji su bili žrtve nasilja“, poručuju iz FBG i FBOŠ.

Oni su pozvali sve kolege, roditelje i javne ličnosti da se pridruže protestu i podrže njihov napor kako bismo zajedničkim naporom sprečili da škole postanu „sigurne kuće“ za nasilno ponašanje.

„Smatramo da je 1. decembar idealna prilika da zaboravimo na sindikalne i druge razlike i da zauvek kažemo stop nasilju“, navode iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari