Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je predlog da se bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sudi u dva odvojena postupka, prvo po optužnici za genocid u Srebrenici, a zatim za progon nesrba širom Bosne i Hercegovine, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.


Podneskom koji je objavljen juče, tužilaštvo je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podeljena na dve i da budu održana dva suđenja. Važećom optužnicom, Mladiću se u dve tačke na teret stavljaju genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, kao i genocid nad nesrbima u još osam bosanskih opština, zatim progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija za taoce od 1992. do 1995.

Po predlogu tužilaštva, optužnica za genocid u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno po njoj. Taj predlog glavni tužilac Serž Bramerc obrazložio je neophodnošću da se, budući da je Mladić uhapšen potkraj Tribunalovog mandata, osigura zadovoljenje pravde, naročito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je pre moguće.

Razdvajanje postupaka, po tužiocu, neophodno je i zbog eventualnog pogoršanja Mladićevog zdravlja u budućnosti. Tužilaštvo je, istovremeno, zatražilo i dozvolu da optužnicu za genocid u Srebrenici dopuni ubistvima u selu Bišćina koja nisu navedena u važećem optužnom aktu. Odluku o zahtevu tužilaštva za razdvajanje postupaka protiv generala Mladića doneće pretresno veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori.

Rasprava o stanju u postupku protiv generala Mladića biće pred Tribunalom u Hagu održana iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari