Dva upozorenja RHMZ - tropske noći, pa nepogode: Koliki pad temperature prognoziraju meteorolozi? 1Foto:(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) je izdao upozorenje zbog priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike uz maksimalnu temperaturu danas od 30 do 34 stepena, a sutra i u ponedeljak do 37 stepeni uz „tropske noći“ kada temperatura u gradovima neće opasti ispod 20 stepeni.

U drugom upozorenju piše da se od ponedeljka uveče i u utorak, 1. i 2.jula, ponovo očekuju grmljavinske nepogode s gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

Za sutra, u nedelju, prognoza vremena kaže da se posle kratkotrajne jutarnje magle po kotlinama i duž reka južne i jugozapadne Srbije, tokom dana svuda očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme.

Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Najniža temperatura biće 15 do 23, a najviša dnevna od 33 do 37 stepeni.

U Beogradu će takođe biti pretežno sunčano i veoma toplo. Jugoistočni vetar biće slab do umeren, najniža temperatura od 21 do 23, a najviša dnevna oko 37 stepeni.

U ponedeljak, 1.jula, biće pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 37 stepeni, a od večeri sa severozapada stiže naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i uslovima za grmljavinske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme. Temperatura će opasti.

Naoblačenje će se u utorak, 2. jula, proširiti na sve krajeve Srbije, ponegde s obilnom kišom.

U sredu, 3. jula, očekuje se postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremena.

Od četvrtka, 4. jula, u većini Srbije biće pretežno sunčano i toplije, a ponegde u brdsko planinskim predelima se očekuju pljuskovi s grmljavinom.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za nedelju, 30 jun:

Pogoršanje vremena će nepovoljno uticati na hronično obolele kojima se savetuje oprez. Moguće meteoropatske reakcije su reumatski bolovi i glavobolja. U saobraćaju se preporučuje maksimalna pažnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari