Nizom kulturnih i verskih sadržaja u Sečoj Reci, živopisnom selu kod Kosjerića, narednih dana biće obeleženo 200 godina postojanja stare crkve brvnare u tom selu. Uređenje crkve, jedne od najlepših te vrste u Srbiji, kao i njene porte, parohijskig doma i bašte, počelo je pre dve godine i najvećim delom je završeno. Uskoro će biti asfaltiran i put od 400 metara od magistrale do tog sakralnog objekta. U te poslove uloženo je oko 15 miliona dinara, koje su obezbedili donatori i Mesna zajednica Seča Reka.

Program kojim će biti obeležen značajan jubilej počeće danas (subota, 28. jul) otvaranjem izložbe Sečorečka crkva u delima likovnih umetnika, kada će biti izloženo dvadesetak ulja na platnu, a potom će uslediti promocija knjige dr Nedeljka Radosavljevića o nastanku crkve. Dan kasnije planirano je pesničko veče, dok će u ponedeljak nastupiti članovi dramskih sekcija osnovnih škola iz Kosjerića, Seče Reke i Skakavaca, a u utorak i članovi kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. Centralni događaj biće 2. avgusta, u 9 časova, kada će episkop žički Hrizostom služiti svečanu liturgiju.

Crkva brvnara u Sečoj Reci, poznatoj po veoma razvijenom seoskom turizmu, nalazi se sedam kilometara od Kosjerića i posvećena je Svetom Đorđu. Ne zna se tačno kada je izgrađena, ali sadašnji izgled dobila je 1912. godine. Njena unutrašnjost bogato je dekorisana duborezima u drvetu, a naročito je poznata po zlatnim vratima, koja su centralni deo ikonostasa. Oko nje su brojni spomenici krajputaši koji podsećaju na poginule borce u balkanskim ratovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari