Povodom obeležavanja dva veka od Drugog srpskog ustanka u Takovu, juče su predstavnici rukovodstva opštine Gornji Milanovac, muzeja Rudničko-takovskog kraja i arhitekte obišli kulturno-istorijske destinacije i znamenite objekte koji će u toku ove godine, u okviru poslova pripreme jubileja, biti uređeni i restaurirani.


Obilaskom članova radne grupe snimljena su i evidentirana stanja na Miloševom konaku, odnosno rodnoj kući Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući, crkvi brvnari u Takovu, znamenitom mestu Takovski grm, kao i muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Određena namenska finansijska sredstva obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a prema rečima predsednika opštine Milisava Mirkovića, deo poslova finansiraće i opština Gornji Milanovac već planiranim budžetskim sredstvima za ove namene. Tako da će podrška i nosilac planiranih poslova biti Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac pod rukovodstvom načelnice Gorice Petrović.

Prema rečima kustosa gornjomilanovačkog Muzeja, istoričara Aleksandra Marušića, a na osnovu stručnog mišljenja i instrukcija iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika iz Beograda, uslediće postupna rekonstrukcija Miloševog konaka sa parternim uređenjem i novim pristupom objektu, na crkvi brvnari menjaće se krovna konstrukcija i izvršiti uređenje crkvene porte. Takođe, dosta posla će biti izvršeno na renoviranju Muzeja u Takovu – počev od izolacije, fasade, stolarije, podova, drenažnih propusta oko objekta i drugih neophodnih radova kako bi svi ovi objekti spremno i uređeno dočekali veliki broj gostiju i posetilaca u jubilarnoj godini.

Naravno, mišljenje i viđenje rukovodstva opštine je i da nakon jubilarnih svečanosti svi ovi objekti, koji predstavljaju baštinu i turističku ponudu opštine Gornji Milanovac, budu i ubuduće primereni za mnogobrojne posete ekskurzija, turista i poštovaoca srpske istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari