Istorijski arhiv Požarevac, Medija centar „Odbrana“, uprava za odnose s javnošću, Ministarstvo odbrane republike Srbije i Komanda garnizona Požarevac, predstavile su monografsku studiju „Dva veka vojske u Braničevu“.

Studija sadrži istrorijske epohe, smene dinastija, predočava istoriju sa obale Morave, Dunava, Drine, glorifikuje slobodu. Kako beleži regionalni portal „ebranicevo“, potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“, je pozdravivši prisutne zvanice, koje su došle u velikom broju, kako funkcionere lokalne samouprave grada Požarevca, tako i predstavnike Vojske Srbije, istakao da ne postoji bolje mesto za promociju knjige „Dva veka vojske u Braničevu“, od Spomen sobe u kasarni „Pavle Jurišić Šturm“. – S velikom radošću smo u taj poduhvat ušli zajedno sa Istorijskim arhivom Požarevca i knjigu predstavili u aprilu ove godine, povodom Dana vojske Srbije, u Beogradu, ali, biću slobodan da kažem da je ovo njena glavna promocija i da je ona tek ovde počela svoj pravi život“, napomenuo je Marković.

Tim koji predvodi mr Jasmina Nikolić direktor IAP, stalno dobija ideje za nove projekte, pa će se saradnja sa Medija centrom „Odbrana“, nastaviti i naredne godine, kada se obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, a u projekat će biti uključeni i Vojni arhiv Srbije i druge institucije. U pitanju je još jedna velika izložba koja će svetlost dana ugledati u junu sledeće godine.

Knjiga je dvojezična sa kompletnim prevodima tekstova i legende prikazanih arhivskih dokumenata upotpunjene njegovim faksimilima i velikim brojem fotografija, što joj daje dozu savremenosti, ali i mogućnost i veštinu da i druge poduči veličini srpskih muka. Recenzent monografije „Dva veka vojske u Braničevu“ je mr istorije Miroljub Manojlović i beleži događaje i više od 14 000 imena vojnika iz Požarevca i okoline koji su izgubili živote od srpsko-turskih ratova 1877-1878. do 1999. godine i agresije NATO pakta. Izložbenu postavku Spomen sobe priredili su zajednički puk.mr. Milivoje Pajović i mr Jasmina Nikolić, jedan od autora monografije, koja je, pored ostalog, podsetila – „Retko koja oblast u Srbiji jeste tako bogato izvorište vojničke tradicije, kao što su Požarevac i Braničevski okrug. Samo u Braničevu i na podunavskim i pomoravskim stranama koje ga zahvataju, blizu 15 000 rodoljuba položilo je živote u deset ratova, od kojih i dva svetska. Pred nama su dokumenta koja veličaju i sećaju na heroje srpstva, a mi smo kao borci duha i pisane reči, kao najjačeg mača, ostavili pisane tragove njihovog junaštva u nacionalnoj vojnoj istoriji“. Knjiga će biti predstavljena na štandu Medija centra „Odbrana“, na Sajmu knjiga u Beogradu od 20. do 27. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari