Scena je bila simbolična – tačno na ovom mestu, gde je pre 100 godina Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, tačno u vreme atentata (10.45 časova), mogla su se videti dva venca.

Prvi sa porukom „Viribus unitis“ (cara Franca Josefa poznat moto), za žrtve atentata, a drugi sa znakom „Crna ruka – Mlada Bosna“ za Gavrila Principa. Čini se da je teško porediti ove dve organizacije događaja i da je pogrešno tretirati ih kao jednako vredne.

Ta scena, međutim, pokazuje da čak ni 100 godina posle atentata nije moguće o ovom događaju imati zajedničko sećanje. Austrijski „crni krst“ (koji se brine za vojničke grobove) i ambasada Austrije pozvali su ambasadore 13 država – sa manje-više onog područja koje je bilo deo austrougarske monarhije – da prisustvuju ceremoniji na groblju Lav, gde je sahranjeno oko 2.500 vojnika iz cele monarhije. Na ceremoniji je bio, prema rečima predstavnika „crnog krsta“ i ambasador Srbije. Ipak, nije bilo zajedničke svečanosti.

Dok su zvaničnom obeležavanju početka Prvog svetskog rata u Sarajevu prisustvovali predsednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije i domaćin Bakir Izetbegović, predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je na Kosovu, a premijer Aleksandar Vučić slavio je Vidovdan otvaranjem Andrićgrada. Na oba mesta bile su dve različite predstave – u Andrićgradu su glumci prikazali sarajevski atentat, dok je u Sarajevu svirala čuvena Bečka Filharmonija. Dirigent orkestra, Franc Welser-Möst, rekao je da je poruka nastupa jasna: „Nikada više ne sme biti takvog rata“. Filharmonija je počela koncert himnom BiH, nakon čega su solisti svirali drugi stav „Carskog kvarteta“, koji sadrži staru carsku himnu austrougarske monarhije (danas nacionalnu himnu Nemačke). Ovaj deo koncerta bio je sporan, pošto su ga kritičari izbora tog komada ocenili kao znak imperijalizma ili kolonijalizma. Welser-Möst je, međutim, objasnio da se radi samo o „delu naše muzičke istorije“.

Muzičari su nastavili koncert Sedmom simfonijom Franca Šuberta, poznatijom kao „Nedovršena simfonija“. Posle komada Albana Berga, koji je stvaran u vreme izbijanja Prvog svetskog rata i „Pesme o sudbini“ Johanesa Bramsa, koncert je završen komadom „La Valse“ Morisa Ravela i himnom Evrope. „Ovaj koncert za mene ima poruku mira“, rekao je posle nastupa Filharmonije predsednik Austrije Hajnc Fišer. „Nije tačno da mi nismo naučili ništa iz istorije. Posle Drugog svetskog rata smo stvorili Evropsku uniju. Molim političare BiH da zaborave sve šta ih razdvaja, tako da i ova zemlja u budućnosti bude punopravna članica EU“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari