Beograđanin B.G. već 20 godina ne uspeva da se uknjiži kao vlasnik dve zemljišne parcele u naselju Dobrnje kod Petrovca na Mlavi, iako poseduje zakonska, pravosnažna rešenja o svom vlasništvu. On se zbog toga obratio zaštitniku građana Saši Jankoviću, koji je nakon obavljene kontrole rada utvrdio propuste u radu Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Petrovac na Mlavi, Opštinske uprave i Komisije za vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljišta.


– Iako je ovaj građanin imao dva rešenja iz 1992. godine, kojima su njegovom pokojnom ocu vraćene dve parcele poljoprivrednog zemljišta oduzetog konfiskacijom, on do danas nije uspeo da upiše pravo svojine u javne knjige. U tome je onemogućen jer su nadležne službe uporno tvrdile da se podaci o parcelama u rešenjima razlikuju od podataka u evidenciji katastra nepokretnosti – smatra zaštitnik građana. On navodi da toliko dugo odugovlačenje postupka upisa svojine nedvosmisleno ukazuje na nepravilnosti u radu i na povredu principa dobre uprave.

– Dužnost nadležnih službi bila je da zajednički, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzmu sve potrebne mere za prevazilaženje problema koji je nastao kao posledica nesaglasnosti podataka u rešenjima vlasnika i katastarskim knjigama, kako bi vlasnik ostvario prava koja su mu garantovana Ustavom i zakonima. Umesto da tako postupe, ovi organi između sebe prebacuju odgovornost za rešavanje nastalog problema – navodi zaštitnik.

Zbog ovakvih propusta u radu, ombudsman je doneo preporuku da Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Petrovac, Opštinska uprava i Komisija za vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljišta, bez odlaganja preduzme neophodne mere radi usaglašavanja podataka o katastarskim parcelama u pravosnažnim rešenjima i u evidenciji katastra nepokretnosti. On je ovim službama ostavio rok od od 60 dana da postupe po njegovoj preporuci i da ga nakon toga obaveste o izvršenim postupcima.

Nisu rešili problem, nego stvorili novi

– Standard dobre uprave podrazumeva angažovan stav nadležnog organa prema obavljanju poslova iz njegovog delokruga, radi ostvarenja cilja zbog koga su mu i data javna ovlašćenja. U ovom slučaju, nadležni organi nisu zajednički otklonili problem, već su izazvali povredu prava na imovinu oštećenog građanina – smatra ombudsman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari