Polaganjem venaca i paljenjem sveća pred spomen-obeležjem, te polaganjem ruža na mesto masovne grobnice, juče je obeležena 20. godišnjica ubistva 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice 19. novembra 1991, a pogubljenih na jučerašnji dan 1991. na farmi Ovčara, desetak kilometara od Vukovara, izvestili su hrvatski mediji.

Prema podacima vukovarske bolnice, iz te ustanove je 19. novembra, dan pošto je Vukovar pao u ruke srpskih snaga, odvedena je najmanje 261 osoba. Posmrtni ostaci 200 osoba ekshumirani su na Ovčari dok se za ostalima još traga.

Septembra 2007. Haški tribunal je osudio Mila Mrkšića na 20 godina zatvora zbog ubistva i mučenja civila, dok je Veselin Šljivančanin osuđen na pet godina zatvora zbog dokazanih optužbi za mučenje. Kada je Šljivančanin 2009. trebalo da bude pušten, sudija Teodor Meron mu je utrostručio kaznu sa pet na 17 godina , da bi 2010. kazna bila smanjena na 10 godina. Pošto je odslužio dve trećine kazne pušten je na slobodu jula ove godine. Slavko Dokmanović, nekadašnji predsednik opštine Vukovar, počinio je samoubistvo u pritvoru u Hagu 1998. Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari