Budžetom Opštine Gornji Milanovac za 2016. za razvoj poljoprivrede planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 26,05 miliona dinara. Od toga je za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi planirano 20 miliona dinara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Za naknadu protivgradnim strelcima planirano je 1,75 miliona dinara, za nabavku protivgradnih raketa dva miliona, a za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima za kalcifikaciju zemljišta takođe dva miliona dinara, saopštava info-služba te opštine.

Na sednici Opštinskog veća Opštine Gornji Milanovac utvrđen je i Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2016, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Na osnovu pomenutog programa predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi za ovu godinu, u cilju stimulisanja i pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije naše opštine.

Mirković je pozvao poljoprivredne proizvođače da se odazovu na konkurs i tako zajedničkim snagama sa Opštinom unaprede poljoprivrednu proizvodnju. Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi mogu podneti registrovana gazdinstva sa teritorije opštine koja su u aktivnom statusu u skladu sa Pravilnikom o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije. Konkurs će biti otvoren do utroška planiranih sredstava, saopšteno je iz te opštine.

Maksimalno po 400.000 dinara

Kod pojedinih stavki uvećan je maksimalni iznos podsticaja, pa tako na primer ove godine nabavka novih traktora biće podsticana sa 400.000 dinara. Poljoprivrednici mogu računati maksimalno do 400.000 dinara po korisniku na ime subvencije, odnosno od 30 do 50 odsto vrednosti predmeta subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari