Dve kanalizacije u jednoj ulici: Meštani Cetinjske u Novom Sadu ne daju svoju kanalizacionu mrežu i pišu peticiju 1Foto: Privatna arhiva

Pojedini delovi Novog Sada i danas čekaju kanalizaciju, dok sa druge strane u nekim ulicama izgleda će je biti duplo.

Dok delovi Adica, Klise, Sajlova i drugih obodnih naselja čekaju da im kanalizaciona mreže prođe kroz ulicu, u Cetinjskoj na Adicama biće ih dve. Pored stare kanalizacione mreže koju su građani uveli sami, Grad sada postavlja još jednu novu.

Ipak, građani ne daju svoju kanalizaciju, pisali su i peticiju te traže obustavu radova!

Ovakva situacija nije čudna za naše domaće komunalne prilike. Meštani Cetinjske ulice na Adicama, kao i mnogi drugi, jednostavno nisu mogli da dočekaju da im Grad uvede kanalizaciju, pa su to uradili sami.

Nije da su pogrešili u prognozi, jer ovako već četvrt veka imaju kanalizaciju, u suprotnom, dočekali bi je tek sada.

Iako ove kanalizacione cevi nikada u papirima nisu postale legalne, u stvarnosti jesu. Bile su priključene na gradsku kanalizacionu mrežu i sve ove godine žitelji Cetinjske uredno su plaćali uslugu kanalizacije, kao da je investitor čitavog posla bio Grad, a ne oni sami.

– Oni sada stavljaju identične cevi kao što već postoje dole 25 godina. Najveći je problem što su raskopali celu ulicu i ne možemo normalno da živimo. Nije bilo ni table, ni obaveštenja, samo su jedan dan došli radnici da kopaju. Ovo je jedna od retkih sređenih ulica u našoj okolini na Adicama, asfaltirana kako treba, bez ijedne rupe, što je ovde vest. A sada kopaju po sred asfalta – kaže nam meštanin Cetinjske.

Ko je jednom bio na Adicama zna o kakvim ulicama naš sagovornik priča. Često su to poljski putevi prekriveni sa tankim slojem asfalta. Većinom su i taj posao građani radili sami, jer su pretpostavljali da drugačije asfalt neće ni dočekati. Ulice su krivudave, uske, sa rupom do rupe, dok je i danas deo njih prekriven samo tucanikom.

Grad: Imamo veliki problem sa nelegalnim mrežama

Ovo nije usamljen slučaj da građani sami uvode kanalizaciju u Novom Sadu. U ovom Gradu postoji čak i 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže koja je priključena na sistem JKP „Vodovod i kanalizacija“. Koliko je „nelegalnih“ kilometara asfalta, teško može i da se sabere.

– Ako kažu da je nelegalna što su nam naplaćivali uslugu 25 godina? Nikada nismo imali niti jednu havariju. Sada će nam samo uništiti asfalt. Prođite Adicama, pa to izgleda ko Bejrut. Ne možemo iz svojih kuća sada nigde, a neko ovde želi samo dodatno da zaradi – nastavio je naš sagovornik.

Dve kanalizacije u jednoj ulici: Meštani Cetinjske u Novom Sadu ne daju svoju kanalizacionu mrežu i pišu peticiju 2
Cetinjska pre radova, foto: Privatna arhiva

U odgovoru koji su meštani Cetinjske dobili od Grada piše da „često imaju problema sa nelegalno izgrađenim kanalizacijama koju su sami građani gradili bez potrebnih dozvola i saglasnosti“.

– Nestručno izvedeni radovi koje izvode građani ponekad onemogućuju funkcionisanje same mreže. Ilegalni priključci sa neodgovarajućim profilima cevi, loše urađeni spojevi, nepostojanje šahti, često su uzrok pucanja cevi što dovodi do izlivanja fekalija, a neretko dovodi i do pucanja asfalta. Da bi neko bio legalno priključen na kanalizacionu i vodovodnu mrežu i da bi se ta mreža mogla redovno održavati, neophodno je, pre svega, da postoji izgrađena legalna vodovodna i kanalizaciona mreža na koju se objekat može priključiti, kao i da objekat koji se priključuje bude legalan – rekli su iz Grada.

Kako je ranije saopšteno iz Gradske kuće, radovi na 1,5 kilometara kanalizacione mreže počinju u ulicama Svetolika Rankovića, Jovana Bjelića, Nova, Cetinjskoj i Mladena Stojanovića, što predstavlja prvu fazu radova u okviru velikog projekta izgradnje kanalizacione mreže otpadnih voda na ovom prostoru.

„Na ovom lokalitetu ne postoji izgrađena kanalizaciona mreža otpadnih voda sem u delu ulica koje pripadaju slivu Devet Jugovića, kao i Ulici Cetinjska koja pripada slivu Marije Bursać. Izvedena kanalizacija je nelegalna i nije usklađena sa planskom dokumentacijom, te je od izuzetnog značaja da se i u ovim ulicama izgradi funkcionalna kanalizaciona mreža sa punim kapacitetom“, kazali su iz Grada.

Ovi radovi koštaju 65.972.817 dinara, a rok za realizaciju je šest meseci.

Novosadska kanalizaciona mreža stara i preopterećena

Pokrivenost kanalizacijom u Vojvodini je tek između 40 do 45 odsto. Sa druge strane, na teritoriji Grada Novog Sada trenutno je blizu 40.000 priključaka na kanalizacionu mrežu, dok je samo 2010. godine taj broj iznosio 24.000.

U studiji, još iz 2009. godine, novosadskog kanalizacionog sistema, navodi se da „preopterećenost stare mreže može da izazove poplave niskih terena i suterenskih prostorija“ kao i da „stara kanalizaciona mreža u centru ne zadovoljava ni kapacitivno ni funkcionalno i treba postepeno da se izvrši njena zamena“.

Kanalizacioni sistem na Podbari tako je toliko zastareo da su u nekoliko navrata, kada im je prijavljena havarija, umesto kanalizacionih cevi radnici „Vovodova“ videli samo „utabane rupe“ u zemlji od cevi koje su istrulile.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari