Deo članstva DS u Nišu ovih dana učestvuje na izborima za rukovodstvo Okružnog odbora i priprema se za izbore za novi gradski i pet opštinskih odbora, koji bi trebalo da „stabilizuju i ojačaju stranku“, a neki od članova najavljuju ili su već prešli u novu partiju pod radnim nazivom Zajedno za Srbiju, koju predvodi Dušan Petrović. Ovo bi mogao biti logičan rasplet dugogodišnjih podela na nekoliko struja među niškim demokratama.

Članovi DS iz Nišavskog upravnog okruga izabrali su preksinoć za predsednika Okružnog odbora te stranke Dušana Milisavljevića, poslanika i predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije. Glasalo je 65 odsto od ukupno 1.900 članova DS koji su platili članarinu za ovu godinu na 13 biračkih mesta u Aleksincu, Svrljigu, Ražnju, Merošini, Gadžinom Hanu, Doljevcu i Nišu. Milisavljević je bio jedini kandidat, a bilo je potrebno da za njega glasa najmanje 30 odsto birača da bi bio izabran.

– Nakon izmena Statuta DS na poslednjoj Izbornoj skupštini naša stranka je decentralizovana. Okružni odbori, kojih je 27, imaće veći značaj, a njihovi predsednici, kao autentični predstavnici svog regiona, biće po funkciji članovi Predsedništva stranke. Oni će Predsedništvu prenositi prave informacije, potrebe i interese svojih regiona, a to će uticati na kreiranje stranačke politike – rekao je Milisavljević za Danas.

Milisavljević je još kazao da je „tačno da je nišku DS ovih dana napustilo 20 funkcionera i članova“, ali da to nije oslabilo stranku, pošto joj je „pristupilo 300 novih članova“. On je dodao da „nema razumevanja“ za funkcionere koji su otišli iz DS, od koje su „tokom prethodnih 20 godina mnogo dobili“.

Nakon izbora za rukovodstvo Okružnog odbora, u Predsedništvu DS će osim Milisavljevića biti i prethodni gradonačelnik Niša Miloš Simonović i bivši predsednik centralne niške opštine Medijana Dragoslav Ćirković. Niš će imati i potpredsednika DS, Gorana Ćirića, nekadašnjeg gradonačelnika Niša i aktuelnog savetnika u Poštama Srbije. Milisavljević i Simonović pripadali su struji Dragana Đilasa, dok su Ćirić i Ćirković bili bliski Borisu Tadiću.

Istovremeno sa izborima u DS, međutim, u Nišu se formira i „jezgro“ buduće stranke Zajedno za Srbiju, okupljeno oko Boška Ristića, bivšeg visokog funkcionera DS, ekspredsednika više odbora Skupštine Srbije i jednog od autora reformi u pravosuđu. Uz Ristića partijske knjižice DS vratili su i Blagoje Bradić, direktor republičkog RZZO, Žarica Veselinović, upravnica niške Carinarnice, Danijela Stojanović, direktorka pravnih poslova u JKP Toplana, Milan Otašević, direktor Zavoda za vaspitanje omladine, Milan Đurđević, bivši predsednik SO Palilula, Milan Popović, predsednik DS u Gadžinom Hanu…

– Prilaze nam članovi DS koji su nezadovoljni politikom te stranke, naročito u poslednje vreme, ali i ljudi koji se nisu bavili politikom, a takvih je sve više. Jedno od naših ključnih opredeljenja je decentralizacija, regionalizacija i ravnomerni regionalni razvoj Srbije, po čemu se razlikujemo od DS, unutar koje i sa kojom to nije bilo moguće realizovati. Takođe, borićemo se i protiv još jednog velikog problema – korupcije, tako da ćemo unutar stranke imati pravne timove koji će pomagati ljudima u borbi protiv korupcije i mobinga – kaže Ristić.

Politički analitičari kažu da „podela“ DS na dve stranke ne bi morala biti konačni epilog. Svoju stranku formira i bivši premijer Srbije Zoran Živković, koji je krajem devedesetih bio gradonačelnik Niša, a još uvek ima izvesnu podršku među aktuelnim ili bivšim demokratama. Takođe, navode analitičari, moguće je da će se „dobar broj“ demokrata pasivizirati, dok će neki od njih preći u druge stranke.

Kada će biti izbori za GO i OO u Nišu?

Izvršni odbor DS raspustio je sredinom januara Gradski i svih pet opštinskih odbora u Nišu, uz obrazloženje da im je istekao mandat, a za poverenika postavio Milana Popovića, čiji je prevashodni zadatak da pripremi unutarstranačke izbore. Još se ne zna kada će ti izbori biti zakazani. Mandat ovih odbora istekao je pre više više od dve godine, a izbori nisu zakazivani uprkos tome što ih je rukovodstvo niškog DS nekoliko puta tražilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari