Prema Seizmološkom zavodu Čilea, epicentar zemljotresa magnitude 7,7 stepeni Rihterove skale nalazio se u blizini pustinjskog sela Kiljagva, u podnožju Anda, na dubini od 60 kilometara. Posle glavnog udara, usledilo je više podrhtavanja tla, od kojih tri intenziteta preko 5 stepeni.

Prema Seizmološkom zavodu Čilea, epicentar zemljotresa magnitude 7,7 stepeni Rihterove skale nalazio se u blizini pustinjskog sela Kiljagva, u podnožju Anda, na dubini od 60 kilometara. Posle glavnog udara, usledilo je više podrhtavanja tla, od kojih tri intenziteta preko 5 stepeni. Epicentar drugog potresa od 5,7 stepeni Rihtera, bio je 58 km severzapadno od primorskog rudarskog grada Antofagaste na dubini od 41 km.
Najviše je stradao grad Tokopilja, 40 kilometara od epicentra, u kome su poginule dve žene, dok je 117 povređenih smešteno u lokalnu bolnicu. Prema prvim podacima više od hiljadu kuća je srušeno. Podrhtavanje tla se snažno osetilo i u čileanskom glavnom gradu Santjagu, koji se nalazi na 1.260 kilometara južnije od epicentra, pa čak i na drugoj strani kontinenta, u 2.400 kilometara udaljenom brazilskom gradu Sao Paulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari