Kraljevska vinarija sa Oplenca dobila je dve zlatne medalje na sedmom Međunarodnom sajmu vina u Beogradu. U konkurenciji od preko stotinu vina, internacionalni stručni žiri, kojim je predsedavao g-din Vladimir Puškaš, šampionom u kategoriji belih vina proglašen je beli burgundac (Pinot Blanc), vino Kraljevske vinarije sa Oplenca. Stručni žiri nagradio je zlatnom medaljom i šardone (Chardonnay), belo vino oplenačke Kraljevske vinarije.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Svim zaposlenima Zadužbine Kralja Petra I od srca čestitam na ovom značajnom priznanju. Ponosan sam što Zadužbina sa velikim uspehom nastavlja slavnu tradiciju koju je započeo moj pradeda i nadam se da će tim putem nastaviti i u budućnosti, istakao je princ Aleksandar, koji je od prošle godine doživotni počasni član Udruženja vinara šumadije.

Danas Kraljevska vinarija na Oplencu proizvodi vina u ograničenim količinama isključivo od grožđa iz sopstvenih zasada. Vina se proizvode od istoimenog sortnog grožđa sertifikovanog porekla i nalaze se u postupku kontrole geografskog porekla i kvaliteta. U vinariji se proizvode bela vina „Sauvignon blanc“; „Pinot blanc“ i „Chardonnay“, a od crvenih vina „Suveren“ (Cabernet sauvignon).

U delu vinarije koji je preuređen u muzej, čuvaju se i neka od prvih buradi u kojima je starilo kraljevo vino. Među njima su tri bureta koje je kralj Aleksandar 1922. dobio kao svadbeni poklon od predstavnika tri konstitutivna naroda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na svakom je izrezbaren po stih himne tog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari