Dveri podržale protest ispred Medicinskog fakulteta, kovid propusnice smatraju protivzakonitim 1Foto: Medicinski fakultet

Pokret Dveri je podržao najavljeni protest ispred Medicinskog fakulteta u Beogradu zbog toga što je ta ustanova uvela kovid propusnice za prisustvo nastavi svojim studentima i nastavnicima, koje taj pokret smatra „protivzakonitim i diskriminatornim“.

Protest na platou ispred Medicinskog fakulteta zakazan je za 4. oktobar u 13.30 časova, a organizuje ga udruženje „Lekari i roditelji za nauku i etiku“.

„Protest zbog uvođenja kovid propusnica jeste izraz nezadovoljstva stručnih ljudi – lekara i roditelja koji se protive ovim ‘ausvajsima’ 21. veka. Pritom, niko od onih koji zagovaraju uvođenje kovid propusnica nije odgovorio ni na pitanje koje smo više puta postavili – čemu služe kovid propusnice ako je dokazano da se i oni koji su vakcinisani mogu zaraziti i prenositi virus? Dveri jasno kažu da su za dobrovoljnu vakcinaciju i da bilo koji vid pritiska na ljude u tom smislu ne dolazi u obzir“, piše u današnjem saopštenju Dveri.

Dveri su pozvale građane da se okupe u što većem broju jer smatraju da je uvođenje kovid propusnica na Medicinskim fakultetima „samo test kako bi isto bilo učinjeno u celoj Srbiji“, a da se to „ne sme dozvoliti“.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da studenti i nastavnici mogu da prisustvuju nastavi ukoliko nemaju ni jedan znak akutne respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, da moraju da nose maske i da budu kompletno revakcinisani.

Ukoliko nisu vakcinisani, oni mogu i da prilože dokaze da su preležali kovid-19 ili da imaju antitela, pri čemu se to mora raditi u nekoj referentnoj laboratoriji ili da poseduju negativan antigenski ili PCR test, koji ne sme biti stariji od sedam dana na izvođenju nastave u predkliničkim predmetima, a na kliničkim – ne stariji od tri dana.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović izjavio je ranije da je 92 odsto studenata šeste godine tog fakulteta vakcinisano, 91 odsto studenata pete godine, 84 odsto studenata četvrte, 88 odsto studenata treće, dok je na drugoj godini 69 odsto vakcinisanih a da je imunizovano 30 odsto brucoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari